Reisi'nin ölümü İran'ı nasıl etkiler

Ortadoğu tarihine yön veren rüzgârın yönünü değiştiren tarihi olaylar yaşanıyor.

Gelişmelerin seyri içinde yaşanan olayların bir kısmı hem bölge hem de insanlığın barış, huzur ve güveni adına hüzün ve gelecek adına endişelere sebep olacak hadiseler meydana geldiğine şahit oluyoruz.

Bugün, 21. yüzyılda, bir insani felakete dönüşen, ABD ve İngiltere öncülüğündeki Batı'nın desteğiyle, insanlık için bir trajedi, uygarlık için ise bir utanç olan ve halen devam eden Gazze'deki vahşetin durduralamamasının verdiği acı ve üzüntünün yaşandığı bir dönemde İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile üst düzey 9 kişinin helikopter kazasında hayatını kaybetmiş olması hem İran'da hem de bölgede gerçek bir şok etkisi yaptı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililerin hayatını kaybettiği helikopter kazası, İran halkını ve rejimini derinden sarstığı bir gerçek.

Bu olayın bilinen kadar bilinmeyen, görünen kadar görünmeyen yönleri vardır. Henüz üzerindeki kara bulutlar dağılmadığı için bazı gerçekler bilinmiyor ve görünmüyor.

Bazı gerçekler zaman içinde kısmen ortaya çıkacak olsa da önemli bir kısmı kıyamete kadar bilinmeyebilir. Çünkü bazıları 'devlet sırrı' kalacak gibi duruyor.

Emperyalist güç odakları ve onların İran içindeki beslemeleri, helikopter kazasından sonra İran'da bir siyasi istikrarsızlığın başlayacağını hesap ederek, "İran'da değişim başlar" beklentisi var.

Dini Lider, yani 'Rehber', İran Silahlı Kuvvetlerinin ve tüm güvenlik birimlerinin Başkomutanıdır. Yargı başkanını, güçlü Anayasa Koruma Konseyi (AKK) üyelerinin yarısını, Cuma imamlarını, devlet televizyon ve radyo ağlarının başkanlarını atayan da odur.

Zira rejimin anahtarları Dini Lider Ali Hamaney'in kontrolünde olduğu için İran'da helikopter kazası tartışmalara sebep olabilir ancak "temel" bir değişikliğe yol açmaz.

Şimdilerde en çok sorulan üç sorunun biri "kaza mı, sabotaj mı İkinci soru ise "ABD, CIA ve İsrail gibi aktörlerin Reisi'nin helikopter kazasıyla bağlantısı olabilir mi" Üçüncü soru "Reisi'nin ölümü İran ve Ortadoğu'yu nasıl etkiler"

Olaya önce İran'ın içinden bakalım.

İran'da kafaları karıştıran helikopterin düşüşü ile ilgili senaryolar ve komplo teorileri ve farklı iddialar var.

Zira bu İran'daki ilk helikopter kazası değildi. İran devriminden bir sene sonra, 1980 yılında İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı olan Beni Sadr, Irak sınırında gerçekleşen söz konusu helikopter kazasından kurtulmayı başardı.

2013 yılında İran Cumhurbaşkanı Ahmedi Nejad'ı taşıyan helikopter de ülkenin kuzeyindeki dağlık bölgede düşmüş, Ahmedi Nejad yara almadan kurtulmuştu.

Reisi'nin bu trajik ölümü ise daha farklı BBP Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun 25 Mart 2009'da hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla da birçok benzerlikleri var.