Lahey'den çıkan karar, İsrail'in soykırım suçunun tescilidir

Güney Afrika'nın başvurusu sonucu İsrail hakkında açılan soykırım davasında, Güney Afrika, mahkemeden acil olarak İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını durdurması ve daha fazla insani yardımın Gazze'ye girişine izin verilmesi yönünde bir karar alınması talebinin Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), tarafından karşılık bulması tarihi öneme sahip bir gelişmedir.

80 yıl önce soykırıma uğramış Yahudilerin devleti Siyonist İsrail, bugün soykırım suçundan Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda aleyhine açılan davada yargılanmasına hükmedildi.

İsrail'in, davanın reddi talebinin reddine karar verilmesi ve soykırım davasının esastan görüşüleceği yönündeki karar ise İsrail'in suçlu olduğu anlamına gelmektedir.

Ayrıca, ihtiyati tedbir kararı kabul edilerek, iddiaların makul seviyede ispatlanmış olması hukuk ve insanlık onurunu koruma adına tarihi bir zaferdir.

İsrail'in 'Mahkemeye bir rapor sunması kararı', saldırılarına son verme ve insani yardımları engelleme girişimlerini durdurması gerektiği anlamına gelmektedir.

Çünkü, bu karar bağlayıcı olduğu gibi İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarının Filistinlilere yönelik devlet eliyle soykırım gerçekleştirildiğinin de tescilidir.

ABD ve İngiltere öncülüğündeki şer ittifakın desteğindeki İsrail, tüm kırmızı çizgileri aşarak gerçekleştirdiği 'Gazze vahşetini' yani soykırıma varan toplu katliamlar ile büyük yıkımı hâlâ sürdürmektedir.

Ayrıca, Gazze'de yüzde 70'i kadın ve çocuk olan 26 bin kişi hayatını kaybetti. "Gazze'de 8 bin kişi kayıp ve 64 bin kişi yaralandı. 1.7 milyon kişi ise yerinden edildi. Hastalar sağlık hizmeti alamıyor. Salgınlar ve açlık yayılıyor.

Kısacası, Gazze'de kelimenin tam anlamıyla bir felaket, bir insanlık faciası yaşanmaktadır.

Bu karara uyulduğu veya İsrail'in uymaya mecbur edilmesi durumunda, Gazze halkı saldırılardan kurtulmuş ve insani yardımlara kavuşmuş olacak.

Şimdiye kadar gerçekleştirilen tüm girişimler ve çağrılar maalesef karşılık bulmadı ve ateşkes sağlanamadı.

Lahey Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika'nın taleplerini dikkate alarak, acil olarak saldırıların durdurulması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması konusunda aldığı kararla ilk defa BM'ye bağlı bir kuruluş, İsrail hakkında hukuku işletmiş oldu.

Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nın (ICJ), hukuki bir karar alıp, müdahale etmesiyle hem ahlaki, hem insani, hem de hukuki bir sorumluluk yerine getirildi.

Çünkü, hukuku işleterek insan hakları ihlallerini engellemek Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nın asli görevlerindendir.

Şimdi asıl soru şu:

İsrail karara uyar ve saldırılarına son verir mi İnsani yardımların ulaşımını engelleyen ablukayı kaldırır mı

Eğer, kararı tanımaz ve karara uymaz ise BMGK kararıyla