İmran Han'a yapılanlar, ABD destekli hukuk ihlali ve bir siyasi linçtir

Dost ve kardeş ülke Pakistan, 2024 genel seçimlerine hazırlanırken, maalesef hâlâ siyasi istikrarsızlığı tetikleyen, siyasilerin hukuki mücadeleleri ve dizginlenemeyen entrikalar ile ekonomik alanlar başta olmak üzere ülke acil çözüm bekleyen çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır.

Ordu'nun ABD'nin özel operasyonlarıyla tek bütüncül ve en güçlü siyasi aktör haline gelmesi, Pakistan'ı hem uluslararası alanda zayıflatmış, hem de iç politikada normalleşme ve demokratikleşme çabalarının sekteye uğramasına neden olmuştur ve de olmaya devam etmektedir.

Bu olumsuz gidişatın en büyük müsebbibi ise ABD yönetimi ve onun ülke içindeki üst düzey ordu, bürokrat ve sermaye çevrelerinden oluşan işbirlikçileridir.

Demokratikleşme olmaksızın bir ülkenin insan kaynaklarını tam kapasite ile harekete geçirme imkânı bulunmadığını; asıl olan, Pakistan'ın kendi bağımsız iradesi ve politikaları ile demokratikleşmesi gerçeğinden hareketle; ülkede siyasi, ekonomik ve politik reformlara yönelen siyasiler ise her defasında karşılarında sürekli statükocu, ABD işbirlikçisi güçleri bulmuşlardır.

Bunun en son örneği Pakistan'da "Özel Mahkeme" adıyla kurgulanan düzmece mahkeme tarafından eski Başbakan İmran Han ile Dışişleri eski Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'ye önce devlet sırlarını ifşa ettiği gerekçesiyle 10'ar yıl daha sonra ise Başbakanlığı döneminde verilen hediyeleri sattıkları gerekçesiyle İmran Han ve eşi Büşra Bibi'ye 14 yıl hapis cezası daha verilmiş olmasıdır.

Ayrıca mahkemenin, 8 Şubat genel seçimleri öncesinde İmran Han'ın 10 yıl siyasetten menedilmesine hükmedilmesi, yargıçların hukuki değil, siyasi karar aldıkları anlaşılmaktadır.

ABD'nin müdahaleleriyle işbaşına getirilen yeni yönetim; İmran Han'ın güçlenen kitlesel desteğinin önüne geçmek ve onu seçimlere sokmamak için düzmece yargılamalarla mahkûm etmiş oldu.

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han'a yapılanlar, tek kelimeyle hukuk katliamı ve bir siyasi linçtir.

Pakistan'ın jeostratejik konumu, onu küresel siyasette önemli bir oyuncu olarak konumlandırıyor ve bu, 2024 seçimlerinin uluslararası aktörler açısından önemini artırıyor. Güney Asya'da stratejik çıkarları olan ABD, Çin ve Rusya'nın dahil olduğu karmaşık güç dansını, ABD'nin değirmenine su taşımayı reddeden eski Başbakan İmran Han ve ekibini devre dışı bırakan ABD kazanmış oldu.

Siyasi adaylara yönelik hukuki engellemeler ve giderek artan iç huzursuzluğun yatıştırılmasında yaşanan zorluklar, seçimlerin özgür ve adil bir ortamda gerçekleşeceği konusunda ise ciddi endişeler var.

İngiltere'