Avrupa, savaş korkusu gölgesinde yılbaşına hazırlanıyor
MEHMET KOÇAK
Yenin yılın son günlerinde Almanya, Avusturya, Lüksemburg ve İsviçre'nin şehirlerinde dolaştım.
Dünyayı kasıp kavuran saldırılar, savaşlar ve işgallerle insanlığın yaşadığı derin acılara rağmen Avrupalıların yeni yıla nasıl hazırlandıklarını, dünyada yaşanmaya devam eden ve halen çözüme kavuşturulamayan devasa sorunlara bakışını, beklentilerini ve gelecek adına nasıl bir gelecek tasavvur ettiklerini araştırmaya çalıştım.
Gördüm ki, Avrupalıların da kafaları iyice karışık. Birileri yeni yıl için genellikle sağlık, huzur, mutluluk, başarı ve kişisel beklentiler üzerine yoğunlaşırken, bir diğer kesim, yeni yılda geçmişi unutturan umut, daha iyi bir yaşam ve daha kazançlı bir yıl gibi beklentileri ön plana çıkarıyor.
Bu beklentiler, arzular ve temennilerin yanında madalyonun öteki yüzünde ise farklı endişeler ve korkular ile gelecek korkuları yaşayan ve kaygılar taşıyan diğer bir önemli kesimin de var olduğuna şahit oldum.
Bu kesim endişelerini sıralayarak, dünyanın bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu, emperyalist güç odakları arasında devam eden hegemonik mücadelenin yol açtığı savaşların sebep olduğu insani trajediye dikkat çekiyor.
Savaşlar ve çatışmalarla dolu bir yıla mı giriyoruz 2026'da dünyayı neler bekliyor · Nükleer savaşı tehdidi devam edecek mi, Avrupa ile Rusya veya Rusya ile NATO savaşı kapıda mı, Yeni yılda ABD ile Çin arasındaki rekabet ile ticaret savaşı bir krize dönüşür mü gibi birçok sorunun cevabı ise merak ediliyor.
•
Avrupa'da bir yanda yılbaşı diğer yanda savaş hazırlığı…
Bugün Avrupa genelinde bir yanda yeni yıl, diğer yandan ise savaş çıkacak beklentisine karşı tedbir hazırlıkları aynı anda devam ediyor.
33 yılımı geçirdiğim Avrupa'yı hiç bu kadar heyecansız, moralsiz ve gelecek adına bu kadar endişeli görmemiştim.
Önceki yıllarda şehirler ışıklarla süslenir, devasa Noel pazarları (Christkindlmarkt gibi) kurulur, insanlar hediyelik eşya alışverişi yapar, süslü çam ağaçları pencere ve kapı önlerinde görülürdü.
Elbette bu gelenekler aynen devam ettiriliyor ancak, eskisi kadar olmadığı gibi sokaklar ve pazaryerleri ile alışveriş mağazalarında eski kalabalıklar yok. Eskisi gibi alışveriş merkezleri dolu değil ve eskisi gibi alışverişler yapılmadığı dikkatimi çekti. Kısacası, Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD'nin Avrupa'yı dışlayan tavrı, Avrupalılarda korku ve endişeye sebep olması nedeniyle kimse para harcamak istemiyor.
Çünkü, aynı anda her an savaş çıkacak şekilde savaşa hazırlıklar da devam ediyor. Almanya, İngiltere, Hollanda ve Fransa

19