ABD ile İran arasında savaş çıkar mı

Ortadoğu'nun en sıcak bölge olduğu bir gerçek.

Amerikan üssünü hedef alan ve üç askerin ölümüne, onlarcasının yaralanmasına yol açan insansız hava aracı saldırısına yanıt olarak Amerika'nın İran tarafından yönlendirilen Irak, Lübnan, Suriye ve Yemen'deki silahlı Şii örgütlere yönelik başlattığı hava saldırıları, ABD ile İran arasında bir savaşa dönüşür mü sorusunu akla getirmektedir.

ABD hiçbir zaman İran ile gerçek bir mücadeleye girişmeye çalışmadı. Bu, 1979'da İran'da gerçekleşen 'İmam Humeyni Devrimi'nden bugüne değişmeyen bir gerçektir.

Yalnızca mecbur kaldığında bazen İran'a karşı caydırıcı olmaya çalıştı.

Günümüzde yaşanan gelişmeler ABD ile İran arasında yeni bir savaşın başlayacağı ihtimali dünya gündeminin ilk sıralarında yer alıyor olsa da ABD, Sünni-Şii dengesinin bozulmaması için stratejik olarak İran'a direkt saldırmak istemiyor.

Çünkü ABD, İran, 'Şii İslamcı duruşu' ile Arap ve İslam ülkeleriyle olan dengeyi koruyor. ABD, İran'ı vurursa Sünni-Şii dengesi bozulur. Bu yüzden stratejik dengeyi koruma adına bir yandan görünürde düşmanca tavrını sürdürürken, diğer yandan İran'ın Sünni İslam'a karşı bölgede yeni Şii alanlar oluşturmasına izin verdi ve de vermeye devam ediyor.

Ancak, İran ile ABD arasındaki 'Gizli diplomasi' ile belirlenen sınırların ötesine doğru son zamanlarda geçilmesi ve ABD'nin askeri mevzilerine saldırılar gerçekleştirilmesi, ABD'yi ciddi anlamda rahatsız ettiği bir gerçektir.

İran ve onun uzantıları zaman zaman belirlenen ölçüler dışına çıkması hatta ABD'nin canını acıtacak saldırıları, ister istemez ABD'yi sert karşılık vermeye mecbur ettiği ise bir diğer gerçektir.

ABD, İran'ın gücünü yok etmek yerine, İran rejiminin ideolojisini benimseyen ve İran yönetiminin bölgedeki çıkarlarına hizmet eden, Ortadoğu'daki Tahran rejiminin kolları sayılan silahlı grupların 3 ABD askerinin ölmesi ve onlarcasının yaralanmasına sebep olan saldırısı bunlardan biridir.

ABD, itibarını sarsacak ve canını acıtacak saldırılara izin vermeyeceğini gösterecek sertlikte gerçekleştireceği saldırılar, Tahran'ın tahmin ettiği ile sınırlı olmayabilir!

ABD'nin hedefi, İran'a kısmi ve uzantılarını hedef alan saldırılarla kaybolan imajını geri kazanmak olduğu için ABD'nin saldırıları sertliği ne ölçüde olursa olsun, İran'ı ve bölgedeki temel politika ve stratejileri yok etmeye yönelik olmayacaktır.

ABD Başkanı Biden yönetimi, İran ile herhangi bir gerçek çatışmaya girmeyi asla hedeflemiyor.

İran'ın ise ABD ile savaşmaya ne niyeti var ne de buna gücü yeter.

"Peki, bunca tehdit ve saldırılarla taraflar neyi hedefliyor"