Torba kanundaki kumar

Hükûmet 4 sene önce "torba yasa" uygulamalarına son verileceği ve yasaların milletvekilleri tarafından yapılacağını söylese de özellikle Türk Tipi Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne geçildiğinden bu yana "yasa görüşme sürecinde tasarruf sağlamak" amacıyla "torba yasa uygulaması"nı sürdürmeye devam ediyor.

Oysa CHS'ye geçilmeden önce "Bundan sonra bu kadar maddeli 'torba yasa'yı görmeyeceksiniz. 'torba' gibi bir lâfı yasama literatürümüzden çıkaracağız inşallah. Sayın Başbakanımızın tâlimatı budur." denilmişti ama anlaşılıyor ki, hükûmet bu uygulamayı çok sevdi.

Birbiriyle alâkasız kanun tasarı ve tekliflerinin aynı torbaya konularak görüşülen "torba kanun"la ilgili tartışmalar devam ederken, bu kanunlarla ilgili önergeler ya komisyonda ya da genel kuruldaki görüşmeleri sırasında geçirilmeye çalışılıyor. Bu yöntemle bazı maddeler kaşla göz arasında geçirilmeye çalışılıyor.

BU KADAR YETKİ SÜRDÜRÜLEMEZ

Geçtiğimiz hafta da yine birbiriyle alakasız maddeler torbaya doldurularak geçirildi.

Torbaya doldurulan 32 tane maddenin 26'sı Anayasa Mahkemesinin reddettiği maddelerdi.

Muhalefet partileri temsilcileri torba kanunda; Cumhurbaşkanı'na bir sürü iş yüklendiğini, subayların rütbe bekleme sürelerinden rektör atamaları yetkisine, Çanakkale İl Özel İdaresi, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının bütçelerinden alınan payın yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkarılma yetkisinden, Millî Savunma Üniversitesinin rektörünün atanmasına, Ekonomik ve Sosyal Konsey üyelerinin belirlenmesinden spor faaliyetlerinde de etkin rol alması sebebiyle bu ofislerin kurulmasına kadar birçok yetkinin Cumhurbaşkanı'na verilmesini tenkit ederek, bu kadar iş yüküyle uğraşan bir Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'nin meseleleriyle uğraşamayacağını, bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını söyleseler de kanun Meclis'te kabul edildi.

"HÜKÛMET ELİYLE ÜLKE KUMARHANEYE ÇEVRİLDİ!"

Devlet ve vakıf üniversitelerine rektörün Cumhurbaşkanınca atanmasının da kabul edildiği torba kanunun içinde yer alan dikkat çekici bir madde ise, bahis ve şans oyunlarındaki düzenlemeydi.

Bu madde görüşürlerken Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, "Hükûmet eliyle özelleştirilen Millî Piyango'yla memleketi resmen kumarhaneye çevirdiniz. Bu torba kanunla piyango bayilerinin denetimini özel hukuk tüzel kişilerine veriyorsunuz. Gençlerimiz daha çok zehirlensin, kumar bağımlısı olsun, aileler parçalansın mı istiyorsunuz Anaların, babaların, çocukların ahını alıyorsunuz; geleceğini karartıyorsunuz gençlerimizin. İktidarınızda memleket esrar, eroin, uyuşturucu cenneti oldu; memleketi iktidarınızda kumarhaneye çevirdiniz. İntiharlar, cinayetler arttı; hırsızlık, gasp, dolandırıcılık gibi adi suçlarda patlama oldu." diyerek sert eleştiri ve ikaz bulundu.