Meclis'in sıcak gündemi

Meclis 20 günlük aranın ardından yarın toplanacak.

Gündemin ilk sırasında emekliler arasındaki fark... Memur emeklisine yüzde 49.25 zam yapılırken işçi ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 37.57 zam yapılması ve "kök ücret" icadı adaletsizlik oluşturdu.

20 günlük arada CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, TİP, Demokrat Parti ve Emek Partisi milletvekillerinin imzasıyla, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararını da tanımamasının ardından Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırılmıştı.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasanın 93. Maddesinde yer alan "Meclis Başkanı da doğrudan doğruya veya üyelerin beşte birinin (120) yazılı istemi üzerine, Meclisi toplantıya çağırır" ifadesi olmasına rağmen Meclis Genel Kurulu'nun 28 Aralık-11 Ocak tarihleri arasında "toplanmaması yönünde" karar alındığını "tatil veya ara verme yönünde alınmış bir karar" bulunmadığı gerekçesiyle Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırması "anayasanın ihlal edilmesi" tartışmasını gündeme getirdi.

Geçtiğimiz yıl, CHP, DP, SP ve DEVA milletvekillerinin imzasının bulunduğu dilekçe ile ÖTV ve KDV'deki yüksek orandaki artıştan vatandaşların rahat bir nefes alabilmesi için "parlamentonun üstüne düşen görevleri yerine getirmesi" gerekçesiyle ile ve Muğla-Milas'daki Akbelen ormanlarındaki ağaç kesimi görüşmek üzere Meclis iki kez olağanüstü toplanmıştı.

Bu sefer de toplanabilirdi ama toplanmadı. Bu durum, "Can Atalay konusunda en üst yargı organları arasındaki yetki tartışmasının Meclis'e yansımaması ya da şu anda siyasî konjonktür gereği bir şey söylenemeyecek olması olabilir mi" sorularını gündeme getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Kurtulmuş'un kendisine Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmayı rutine dönüştürmemek gerektiğini söylerken, "Meclis'in bu konuyu çözebileceğine binde bir inansam ben çağıracağım" dediğini aktardı.

Kurtulmuş, iki yargı organı arasındaki bu sürtüşmenin bir de TBMM tarafı olmaması için yazıyı şimdiye kadar Genel Kurul'a göndermediklerini söylerken, "Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol" diyor. Bakalım, suhulet nasıl sağlanacak

Bu meselenin önümüzdeki günlerde Meclis'in asıl gündeminin olacağını gösteriyor.

Seçilirse gazetecilere para verecekmiş!

Mahallî seçimler yaklaşırken adaylar bir bir açıklanıyor. Ondan sonra siyaset meydanlara inecek.

AKP'nin geçen hafta açıkladığı iki aday dikkat çekiyor. Birisi CHP'de milletvekilliği yapıp Muğla'dan aday olan Aydın Ayaydın, diğeri da seçimlerin üzerinden daha iki-üç ay geçmeden partisinin istifa edip AKP'ye geçtikten sonra Eskişehir belediye başkan adayı yapılan Nebi Hatipoğlu...