Bütçe görüşmeleri nasıl geçti

11 Aralık'ta başlayan 2024 yılı bütçe görüşmeleri bugün bütçenin tümü üzerinde yapılacak konuşmalarla sona erecek.

Bütçe görüşmelerinin ilk günü tansiyon hayli yükselmişti. Bakalım son gün nasıl geçecek, genel başkanlardan hangisi konuşacak

Partili Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi ile bütçe yapma hakkı olmayan Meclis'te görüşmeler çok sert tartışmalarla geçti.

2024 Bütçe görüşmelerinin en önemli hadisesi Saadet Partisi milletvekili Hasan Bitmez'in vefatı oldu. Hükümetin İsrail politikasını eleştirmesi sırasında AKP sıralarından gelen sataşmalarla konuşmasını büyük bir stres içinde yapan Bitmez, konuşmasının bitiminde yere düşmüş ve kalp krizi geçirdiği anlaşılmıştı. Doktor vekillerin ilk müdahalesinden sonra hastaneye kaldırılmış ve orada vefat etmişti.

"Cehennem azabından kurtulamayacaksınız!" sözleriyle başlayan, "Allah'ın gazabı böyle olur işte!" ifadesiyle devam eden sataşmalarda merhum Bitmez'e bu sözleri kimin söylediği henüz ortaya çıkmadı. Tutanaklara "AKP sıralarından gelen" şeklinde yazıldı. Oysa tutanaklarda genelde bunu söyleyen vekilin ismi yazar. Anlaşılan stenograflar bu sözü kimin söylediğini görememiş olmalı.

Bu üzücü olaya kadar sert tartışmalar yaşanırken, bu vefattan sonra görüşmelerin daha sakin geçmesi beklenirken aksine sert tartışmalar yaşandı.

"Hele başlayın, Allah kerim"

Bazı milletvekillerinin Kürtçe ve Süryanice konuşması bütçe görüşmeleri boyunca sert tartışmalara neden oldu. Daha önce "bilinmeyen dil" şeklinde tutanaklara geçen bu konuşmalar, son yıllarda "..."() şeklinde yazılıp, sayfa altına da "Bu bölümde hatip tarafından Türkçe olmayan kelimeler ifade edildi" şeklinde geçmeye başladı.

TBMM'de konuşma yaptığı sırada ek süre isteyen Mardin Milletvekili George Aslan'ın, "600 Müslüman milletvekili içinde bir Hıristiyan milletvekiliyim. Dertlerimiz de çok. Lütfen 1-2 dakika ek süre rica edeceğim" sözlerine TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in, "Hele bir başlayın, Allah kerim" demesi gergin geçen görüşmelerde az da olsa ortamı yumuşatmaya, milletvekillerinin gülüşmelerine yol açtı.

Bütçe görüşmelerinde dikkat çeken bir durum da AKP Grup Başkanvekillerinin oturumlarda yaptığı konuşmalar, konuşmacılara sataşmaları ve yaptıkları hareketler oldu. Bir grup başkanvekilinin iki elini açıp partisine mensup milletvekillerini genel kurul salonundan çıkmalarını istemesi garip karşılandı.

Ayrıca vefat eden milletvekili yoğun bakımda iken mangal partisi verilmesi de eleştiri konusu oldu.