Kuzey disiplini

Kış sporlarının başlıca iki ana disiplininden birisi Kuzey diğeri Alp disiplini şeklinde adlandırılır terminolojide. Tam mevsimi olmasına rağmen bizim ülkemizde kış sporları ne yazık ki tabiatın sağladığı fevkalade imkanlara rağmen hep ihmal edilegelmiştir. Kış Olimpiyatlarında parkurunda kaybolan kayakçılarımız vardı tarihe geçen. Neyse biz bu "Kuzey Disiplini" terimini bu defalık kayaktan ödünç alarak futbola bağlayalım konuyu. Geçen hafta Şampiyonlar Ligi'nde Mancherster City'i 3-1 yenen Bodo/Glimt'den bahsedelim biraz ufkumuz açılsın.

Bodo/Glimt tam bir Kuzey Disiplini takımı. İnatçı, sert, dayanıklı ve kararlı bir tabiatları var. İbn Haldun Abimizin dediği "coğrafya kaderdir" işte tam bunlar için söylenmiş diyebiliriz. Norveç ülkesinde son yıllarda istikrarlı bir yükseliş içerisinde Bodo şehrinin takımı. İlginç bir nokta da Bodo şehrinin toplam nüfusu olan 53.712 kişiyi Manchester City'nin stadyumu Etihad'a rahatlıkla sığdırmak mümkün düşünün artık nasıl bir başarıya imza attıklarını.

Norveç Avrupa'da kuzeyin en ucunda soğuk bir ülkeyken Bodo ülkenin daha da kuzeyinde, stadyumları 7500 kişilik. 50 bin kişilik nüfusun yarısı hanımefendilerden oluşsa 25 bin erkek var demek oluyor şehirde ve her üç erkekten birisi her on beş günde bir Bodo Stadyumunu her türlü hava şartına rağmen full dolduruyor. Soğuk, kar, don, buz etkilemiyor abileri. Bizim taraftar cefakar taraftar neymiş görsün de ibret alsın Bodo'dan.

Bizim memleketimizde futbolun çok sevildiği bir şehir efsanesi. Üç büyükler dışında Anadolu'da stadyumların seyirci ortalamalarını kentteki erkek nüfusa bölerseniz bakın bakalım kaç çıkıyor averaj. Son senelerde yapılan birbirinden muhteşem stadyumlarda şehrin takımları boş tribünlere oynuyorlar. (Bursa ve Eskişehir istisna olabilir)

Bu sene İstanbul'un iki güzide takımı Eyüp Spor ile Kasımpaşa'nın şehrin tam göbeğinde Taksim'e yürüme mesafesinde ve harika bir çim zeminde oynadıkları maçın biletleri kulüpler tarafından bedava olarak dağıtılmasına rağmen, hem Eyüp hem de Kasımpaşa tribünleri gene de dolmadı. Lafa gelince biz futbolu çok seviyoruz ama icraata gelince "kasap havası".