ABD Asya-Pasifik'i askerileştiriyor

ABD son günlerde Asya-Pasifik'te üst üste askeri hamleler yaparak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. Washington hem Güney Çin Denizi'nde hem de Doğu Çin Denizi'nde Çin'e silah gösteriyor.

Peki Washington Asya-Pasifik'i şu günlerde ısıtarak ne umuyor İncelemeye ABD'nin hamlelerinin neler olduğuyla başlayalım:br data-mce-bogus"1"

ABD'NİN ASKERİ HAMLELERİ

1) ABD, Japonya ve Filipinler'le ilk kez üçlü bir zirve yaptı. ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray'da ağırladığı Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile Çin'i tehdit etti; ülkesinin Japonya ve Filipin'e savunma taahhütlerinin sarsılmaz olduğunu belirtti.

Biden "Güney Çin Denizi'nde Filipin uçak ve gemilerine yapılacak saldırı karşısında ortak savunmamız harekete geçecek" dedi. Üç ülke, bölgede ortak devriye düzenlemeye hazırlanıyor.

2) ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı aldılar. Biden ile Kişida'nın bu kapsamda açıkladığı planlar şunlar:

a) ABD ordusu, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kuracak.

b) ABD, Japonya ve Avustralya bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirecek.

c) ABD, Japonya ve Avustralya üçlü askeri tatbikatlar yapacak.

3) Japonya'nın Yomiuri gazetesine konuşan ABD Pasifik Bölgesi Kara Kuvvetleri (USARPAC) Komutanı Charles Flynn, "Asya-Pasifik bölgesine en kısa sürede orta menzilli füzeler yerleştireceklerini" açıkladı.

4) ABD, Japonya ve Güney Kore ile birlikte Kore Yarımadası'nda ortak hava tatbikatı yaptı.br data-mce-bogus"1"

ABD'NİN DENİZDEN KUŞATMA ÇABASI

6) Eski ABD Başkanı Donald Trump