Türk-Çin üniversitesi

Çin'deydik. Türk-Çin Dostluk Vakfı'nın oluşturduğu 12 kişilik bir heyet olarak Çin'de üniversite, eyalet ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) yöneticileriyle Türk-Çin Üniversitesi kurulmasının zeminini oluşturmak amacıyla görüşmeler yaptık.

Heyet şu isimlerden oluşuyordu: Hasan Çapan (Türk-Çin Dostluk Vakfı Başkanı), Namık Güner Erpul (Em. Büyükelçi, Türk-Çin Dostluk Vakfı Başkan Yardımcısı), Mehmet Ali Yaşar (Türk-Çin Dostluk Vakfı Başkan Yardımcısı), Gamze Dürmez (Türk-Çin Dostluk Vakfı Genel Müdürü), Hüseyin Kocabıyık (eski milletvekili), Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan (eski YÖK Başkanı), Prof. Dr. Seriye Sezen (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. Yılmaz Bingöl (Yıldırım Beyazıd Üniversitesi), Doç. Dr. Levent Ersin Orallı (Hacı Bayram Veli Üniversitesi), Dr. Barış Adıbelli (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi), Av. Eda Lermi Zorer ve ben.

SİCHUAN TEMASLARIMIZ

Çin'de ilk durağımız Sichuan eyaletiydi. Eyaletin başkenti Chengdu'da, Chengdu Üniversitesi Rektörü Zhu Ming başkanlığındaki heyetle görüştük.

Daha sonra eyalet ve parti yönetiminden oluşan bir başka heyetle, hem Türkiye-Çin ilişkilerini konuştuk hem de Türk-Çin Üniversitesi için neler yapılabileceğini ele aldık.

Çin'de ziyaret ettiğimiz ikinci üniversite Sichuan Üniversitesi'ydi. Bu üniversite, bilimsel yayın sıralamasına göre dünyanın en iyi dördüncü üniversitesiydi. Rektör Yardımcısı Zhao Changsheng ve heyetindeki dekanlarla çok verimli bir görüşme yaptık.

Ayrıca Sichuan Eyaleti Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Min başkanlığındaki bir heyetle de görüştük.

HUNAN TEMASLARIMIZ

Çin'deki ikinci durağımız Hunan eyaletiydi. Bu eyalet Mao Zedong'un memleketiydi. Heyet olarak Mao'nun doğduğu köyü ve evini ziyaret ettik, anıtına çelenk koyduk.

Hunan eyaletinin başkenti Changsha'da Central South Üniversitesi'ni ziyaret ettik. Bu üniversite de bilimsel yayın sıralamasına göre dünyanın en iyi beşinci üniversitesi olmuştu.

Yeri gelmişken belirteyim. Son yıllarda Çin üniversiteleri her dalda yükseliş gösteriyor. Çin'e ziyaretimizden hemen önce açıklanan bilimsel yayın sıralamasında artık ilk 10'da tam sekiz Çin üniversitesi var. Diğer iki üniversite, ABD'den Harvard ve Kanada'dan Toronto.

Central South Üniversitesi heyetine Rektör Yardımcısı