Trump'la zirvenin maliyeti

İktidarın "küresel ve bölgesel olarak yeni diplomatik sayfalar açacak" diyerek müjdelediği Erdoğan-Trump zirvesinin, Türk halkına siyasi ve ekonomik maliyetinin ağır olacağı anlaşılıyor.

Ziyaret öncesi Trump'a jest olarak gümrük vergileri kaldırıldı. ABD ziyareti sırasında da THY için 150'si kesin, 75'i opsiyonlu 225 adet Boeing uçak anlaşması yapıldı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi bu alışverişi "uçak sayısı ile dünyanın en büyük beş havayolundan biri olma" hedefiyle gerekçelendirdi. Asgari ücret, emekli maaşı gibi alanlarda Türkiye'nin kaçıncılığa gerilediği elbette umurlarında değil.

BOEİNG İSRAİL'E BOMBA VERİYOR

Geçen pazar Tele1'deki yayında anlattım: Boeing sadece ticari uçak satmıyor, envanterinde askeri uçak ve mühimmatlar da var.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze'deki soykırım ve işgaline destek sağlayan 15 şirketi açıkladı. Bu şirketler arasında Boeing ve Lockheed Martin de var. (TRT Haber, 19.9.2025)

TRT'nin internet sayfası ayrıntıyı vermemiş ama Uluslararası Af Örgütü'nün tespitine göre "İsrail'in Filistinli sivilleri katleden hava saldırılarında kullanılan Boeing silahları şunlar: Müşterek Doğrudan Taarruz Mühimmatı (JDAM) ve GBU-39 Küçük aplı Bombalar." (Agos, 18.9.2025)

Lockheed Martin demişken...

New York'taki Concordio Zirvesi'nde Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile aynı panelde konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack Türkiye-ABD ilişkileri üzerine bir soruya cevap verirken şöyle dedi: "Türkiye bizim en büyük müttefikimiz. Dünyadaki en büyük F-16 alıcısı, değil mi Bu da Lockheed'i ayakta tutuyor." (Serbestiyet, 25.9.2025)

ABD'DEN YÜKLÜ DOĞALGAZ ALIMI

Erdoğan-Trump görüşmesinin bir diğer maliyetli başlığı enerjiydi. Trump, "Türkiye'nin yapabileceği en iyi şey Rusya'dan petrol ve gaz almamak" dedi.

Rusya'dan gaz almamak, ucuz gazdan olup pahalı ABD sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) almak demektir. Nitekim Erdoğan'ın ziyareti, bu yönde başlamış bir alışverişe yeni anlaşmalar dahil etmekle sonuçlandı. BOTAŞ iki ayrı şirketle, yüksek kapasiteli ABD gazı alımı anlaşması yaptı. BOTAŞ İsviçre merkezli Mercuria şirketiyle ile yıllık yaklaşık 4 milyar metreküp kapasiteli, toplamda 70 milyar metreküpü bulan, 20 yıllık ABD'ye ait LNG alımı anlaşması imzaladı. BOTAŞ Avustralya merkezli Woodside şirketiyle, yıllık 5.8 milyar metreküp kapasiteli, 9 yıllık ABD'ye ait LNG alımı anlaşması imzaladı.

BOTAŞ ayrıca Mayıs 2024'te ABD'li ExxonMobil şirketiyle yıllık 3.2 milyar metreküp kapasiteli 10 yıllık, Eylül 2025'te ABD'li Cheniere şirketiyle yıllık 1.2 milyar metreküp kapasiteli 3 yıllık LNG alımı anlaşmaları imzalamıştı.

Ayrıca şu Batılı şirketle anlaşmalar da var: Eylül 2024'te İngiliz-Hollanda ortaklı