Bahçeli'nin "ABD-İsrail şer koalisyonuna karşı Türkiye, Rusya, in'den oluşan TR ittifakı" önermesi, kimin söylediğinden ve ne amaçla söylendiğinden bağımsız olarak tek başına çok önemlidir. Zira Türkiye, Rusya ve in arasında bir "ortaklığın", olasılık olarak kamuoyunun önüne gelmesi, konuşulması ve tartışılması bile Atlantik'te boğulmakta olan ülkemiz açısından başlı başına önemlidir.
Önerinin Bahçeli'den gelmesi, MHP'nin Soğuk Savaş'ta biçimlenen kimliği ve Cumhur İttifakı'nın izlediği neo-Abdülhamitçi çizgi nedeniyle elbette antiemperyalist, anti-Amerikancı ve NATO karşıtı kesimlerde kuşkuyla karşılandı. Önerinin Erdoğan'ın 21 Eylül'deki BM Genel Kurulu sırasında ABD Başkanı Trump'la görüşme arzusunun hemen öncesinde gelmesi de kuşkuları artırdı.
Haksız değiller. Zira iktidar ŞİÖ ve BRICS'le ilişkisinden Astana Platformu'na kadar hemen her ilişkisini, ABD'yle pazarlığının bir kartı olarak gördü, görüyor. Bu durum ne yazık ki Pekin ve Moskova'da da güven sorunu oluşturuyor.
BÜYÜK GÜ KAYMALARIBunlar doğru ama bir doğru da şu: Erdoğan'a, Bahçeli'ye, diğer Atlantikçi siyasetçilere rağmen, Türkiye kaçınılmaz olarak Asyacılığa yöneliyor zaten. İktidar bu çıkışları Batı'yla ilişkilerinde elini güçlendirmek için yapıyor da olsa, bazı muhalif liderler sandığa üç kala Rusya karşıtlığı da yapsa, bazı muhalifler "Kürt devleti in'e yarar" diyerek in karşıtlığı da yapsa, Türkiye kaçınılmaz olarak bölgeciliğe, Asyacılığa, Küresel Güney'ciliğe kayıyor. Bu isimler ise kaymayı yavaşlatabiliyor sadece.
Bahçeli'nin çıkışı, ABD destekli İsrail saldırganlığının arttığı, "ABD'den satın alınan güvenliğin" işe yaramadığının Katar'da görüldüğü ve Suriye'de çelişmelerin sürdüğü şartlarda geldi. O bakımdan Bahçeli'nin önerisinin taktik düzeyde mi olduğu, stratejik seviyeyi mi amaçladığı net değil. Ama mesele ifade edildiği gibi "ABD-İsrail şer koalisyonuna" karşı bir "ittifak" çağrısıysa, konu hızla netleştirilebilir: ABD'nin İsrail'e dolaylı istihbarat sağladığı Kürecik Radarı'na vurulacak bir kilit, çağrı yapılan ülkelerin çağrının ciddiyetini anlamalarını kolaylaştırabilir.
BÖLGESEL BEŞLİ GÜVENLİK MEKANİZMASIAncak şunu söylemeliyim: Ne in'le ne de Rusya'yla, böyle "ABD-İsrail şer koalisyonuna karşı" diyerek "ittifak" kurulmaz. in, Rusya'yla çok gelişmiş ortaklığını bile "Üçüncü ülkelere karşı değil" diyerek yürütmektedir. Kaldı ki in, "ittifak" türünden ilişkileri "Soğuk Savaş'tan kalma" ilişkiler diyerek reddetmekte, "işbirliği" ve "ortaklık" kavramlarını tercih etmektedir.
Pratikleşebilmesi bakımından,