Ortadoğu'da sürdürülemez statüko

Ortadoğu'da, İsrail-Filistin sorununda emperyalizmin oluşturduğu bir statüko var. ABD bu statükoyu İsrail lehine şöyle kullanmaktadır: İsrail Filistinlileri öldürerek alan boşaltıyor, sonra oraya "Yahudi yerleşim bölgesi" kuruyor, ardından işgali genişletiyor ve toplamda da ele geçirdiği toprakları büyütüyor. Bu 75 yıllık kısa İsrail tarihidir.

ABD bu statükoyu, aynı zamanda İsrail ile Filistin arasındaki arabuluculuğu tekeline almakta; o yolla asıl çözümün etrafında dolanmakta ve müzakereleri Filistin Devleti'nin kuruluşundan uzaklaştırmakta kullanıyor.

Neden Çünkü İsrail, ABD'nin Ortadoğu'daki çıkarlarını savunmakta kullandığı ileri bir karakoldur. ABD Başkanı Biden, bu gerçeği 37 yıl önce çok net bir şekilde dile getirmiş: "Eğer İsrail olmasaydı, ABD bölgede kendi çıkarlarını korumak için bir İsrail yaratmak zorunda kalacaktı."

STATÜKO: TEK DEVLET, İKİ HALK

İsrail olmasaydı İsrail yaratacak olanlar, Filistin'in "devletli" varlığını ise reddediyorlar. ABD'nin zaman zaman "iki devletli çözümü" dillendiriyor olması ise çok kutupluluğun Ortadoğu'da oluşturduğu yeni dengeler karşısında izlediği manevrayla ilgilidir, gerçekleşmesini istediğinden değil!

ABD, "iki devletli çözüm" derken, "tek devletli, iki halklı" statükoyu savunmaktadır fiilen.

Aksa Tufanı operasyonu, işte bu statükoyu bozma potansiyelini ortaya çıkarabilir. Elbette Netanyahu yönetimi, yönetiminin itibarını zedeleyen bu operasyon karşısında Gazze'ye misliyle kayıp verdirecek saldırılar düzenleyecektir.

Çünkü İsrail 50 yıl sonra ilk kez binden fazla kayıp verdiği bir saldırıyla karşılaşmış, üstelik bölgedeki en üst düzey komutanının bile evinden iç çamaşırlarıyla esir alınıp götürüldüğü görüntülerle büyük itibar kaybetmiştir.

Peki Netanyahu daha fazlasını yapabilir mi

'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM'CÜLÜK GÜÇLENEBİLİR

Savaş elbette Lübnan'a sıçrayabilir; oradan da Suriye ve İran'ı etkileyebilir. Böyle bir olasılık var.

Ama daha güçlü olasılık şudur: Ağır bir bombardıman ve kısmi bir kara harekâtından sonra, uluslararası koşullar ve İsrail iç çelişkileri, Tel Aviv'i masaya oturmaya zorlayabilir.

İsrail'in iç çelişkileri ortada: İsrail halkı, umulduğu gibi "savaşta iktidarın arkasına dizilme" tuzağına düşmedi. Tersine, 5. gün de geride kalırken Netanyahu'nun işgalci politikalarını olanlardan sorumlu tutan anlayış sürüyor. Öyle ki Haaretz hâlâ "Netanyahu, İsrail başbakanı olarak görevine devam edemeyecek bir çete lideridir"