ABD, müzakere etmekte olduğu İran'a neden saldırdı Temel nedeni şu: ABD İsrail hegemonyasında bir yeni Ortadoğu düzeni kurmak istiyor. İran bu düzenin önündeki en önemli engel.
Peki ABD İran engelini aşabilecek mi İsrail hegemonyasında yeni Ortadoğu düzeni kurabilecek mi Pek çok ABD'li analistin de işaret ettiği gibi bu pek olası görünmüyor. Bir kere ABD "savaşın ahlakı" çıtasının bile altına düşerek, bir düzen kurabilme yetkinliğini kaybetmiş durumda...
AMERİKAN GÜVENİLMEZLİĞİBu savaşın ilk sonucu, sosyalistlerin ve antiemperyalistlerin çok iyi bildiği bir özelliğin, "Amerikan güvenilmezliğinin", bu kez geniş siyasal kesimlerce ve kendi müttefikleri nezdinde de artık açığa çıkmış olmasıdır.
ABD güvenilmezdir çünkü müzakere masasından saldırmıştır. Oysa müzakerenin üçüncü turundan çıkan sonuç, Amerikalı ve İranlı heyetlerin pazartesiden itibaren Viyana'da teknik görüşmelere başlayacağı şeklindeydi. Ama Washington, iki gün öncesinde, cumartesi düğmeye bastı.
Trump yönetimi bu kararıyla hem ülkesinin güvenilmezliğini ortaya koydu hem de diplomasiyi geçersiz kılmış oldu. Dünya ülkelerinin önemli bir çoğunluğu açısından ABD artık sözünün geçerliliği olmayan bir ülkedir. Bunun ABD'ye nasıl ağır bir maliyeti olacağı, ileride daha iyi anlaşılacaktır.
AMERİKAN TERÖRİZMİABD, bir süredir, müttefiki İsrail ile birlikte bölgemizde suikastlar düzenlemektedir. Dahası ABD, işi bir ülkenin devlet başkanını kaçırmaya kadar vardırmıştır.
Bu Amerikan terörizmidir ve ABD'nin "liderlik kapasitesinin" de iflası demektir. Uluslararası hukuku hiçe sayarak cinayet işleyen bir devletin saygınlığı yoktur; Washington yönetimi bunun orta ve uzun vadede sonuçlarını ikili ilişkilerde fazlasıyla yaşayacaktır.
ABD ÜSLERİNİN VURULMASININ ANLAMIBölgedeki ABD üslerinden yapılan ABD saldırısına İran'ın verdiği yanıt, çok etkili oldu. ABD'nin küresel medya organizasyonunun üzerini örtemediği gerçek şudur: İran ABD'nin bölgedeki gözü sayılan Katar'daki 1.1.milyar dolarlık radarını vurdu; Bahreyn'deki 5. Filo üssünü vurdu; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün'deki üsleri vurdu.
Ve Tahran bu ülkelere "size değil, ABD üssüne füze atıyoruz, o üsler sizin değil, ABD'nin toprağı çünkü" dedi.
ABD'nin koruma kalkanının işe yaramaması ve sonucunda ABD üslerinin vurulması, topraklarında üs bulunduran ABD müttefikleri açısından zorlayıcı durumlar ortaya çıkaracaktır.
TRUMP HUKUK DIŞI DURUMDAKongre onayının olmaması, Trump'ı yeni bir azil baskısı ile daha şimdiden karşı karşıya getirmiş durumda. Önce İsrail'in saldırıp ABD'nin daha sonra "İsrail'i koruma operasyonu" üzerinden savaş açması, yani

5