İsrail teröründe yeni aşama

İsrail, Lübnan'da (ve bir kısmı da Suriye'de) büyük bölümünü Hizbullah üyelerinin kullandığı 5 bin çağrı cihazını patlatarak yeni bir terör saldırısına imza attı: 12 kişi öldü, 3 bine yakın kişi yaralandı.

Uzmanlar saldırının nasıl yapılabildiği konusunda üç olasılık üzerinde duruyorlar:

1) İsrail üretim sürecinde, çağrı cihazlarına zararlı yazılım yüklemiş olabilir. Böylece internet olmadan da zararlı yazılım üzerinden bataryayı ısıtıp patlatabilir.

2) Cihazlarda yer alan bir açık üzerinden bataryaların ısıtılarak patlatılmasını sağlayacak bir mesaj göndermiş olabilir. (Örneğin bir telefon markası, yazılımdaki bir açık nedeniyle yabancı karakterli mesajla bataryasının aşırı ısınma problemi yaşamış ve ürünlerini geri çekmişti.)

İSRAİL'İN DESTEKÇİLERİ

3) Ancak tahribat büyüklüğü, batarya patlamasından öte bir duruma işaret ediyor. Dolayısıyla İsrail yine tedarik ya da üretim sürecinde çağrı cihazlarına patlayıcı yerleştirmiş olabilir. (Daha önce 15 gram patlayıcı yerleştirilmiş cep telefonuyla bir Hamas yöneticisine suikast düzenlemişti.)

Her durumda İsrail bu saldırı için ABD'den üretici firmaya kadar bir dizi iç ve dış aktörle işbirliği yapmış olabilir. (Üretici Tayvan firması, çağrı cihazlarının, lisans verdikleri bir Macar şirketi tarafından Budapeşte'de üretildiğini söyledi.)

Peki İsrail, kendi teröründe yeni bir aşama sayılacak bu insanlık dışı saldırıyı neden yaptı

AMAÇ SAVAŞI BÖLGESELLEŞTİRMEK

İsrail savaşı bölgeselleştirmek istiyor. Bu nedenle İran'ı iki kez kışkırttı. İran'ın diplomatik temsilciliğini vurarak, kendisine saldırmaya mecbur etmeye çalıştı. Bölgesel bir savaş istemeyen İran ise savaş çıkartmayacak düşüklükte ama İsrail'i de vurabileceğini gösterecek büyüklükte, ölçülü bir yanıt verdi.

Netanyahu hükümeti yeniden İran'ı kışkırtabilmek için, bu kez Hamas lideri Haniye'yi vurdu. Haniye, helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin cenaze töreni için İran'a gelmişti. Tahran yönetimi, zamanını ve yöntemini açık tutarak İsrail'e vereceği yanıtı şimdilik bekletiyor.

Netanyahu hükümeti bu nedenle şimdi de savaşı Hizbullah üzerinden Lübnan'a yaymaya çalışıyor. Bu amaçla sık sık Lübnan'a füze saldırısı yaptı. Hizbullah da yine füze saldırılarıyla karşılık verdi. İsrail, ABD'nin de İran gibi bölgesel savaş istemediği şartlarda, savaşı bu yöntemle Lübnan'a yayabilme fırsatına kavuşamadı.