Guterres-Waters ekseni

İsrail, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i "istenmeyen adam" ilan ederek ülkeye girişini yasakladı. Bu karar İsrail'in hukuk çerçevesinin dışında olan konumunu iyice pekiştirmiş oldu. Terör ve soykırım faaliyetleriyle BM hukukunun dışına düşmüş bir İsrail, devlet gibi değil, örgüt gibi davranmaktadır; üstelik terörist bir örgüt.

İsrail'in kurucu ayarları zaten buydu: İçinden David Ben-Gurion, İzak Rabin ve Ariel Şaron'un çıktığı Haganah, oradan ayrılan ve liderliğine Menahem Begin'in geldiği Irgun, içinden İzak Şamir'in çıktığı Stern gibi örgütler terör örgütüydü ve İsrail'in resmi ordusuna dönüşmüştü. Ancak 75 yıldır İsrail ordusu, güvenlik ve istihbarat birimleri hep BM hukukunun çeperindeydi, yani hâlâ Haganah, Irgun ve Stern'di.

GUTERRES'IN OYNADIĞI ROL

BM Genel Sekreteri Antoni Guterres'in soykırımcı İsrail tarafından "istenmeyen adam" ilan edilmesi, kuşkusuz Guterres'in doğru bir konumda bulunduğunu resmetmektedir öncelikle.

İsrail, İran'ın saldırısını doğrudan kınamadığı için Guterres'i "istenmeyen adam" ilan ettiğini açıkladı. Ancak Tel Aviv başından beri BM genel sekreterine karşı çünkü Guterres İsrail'in Gazze'ye saldırmaya başladığı günden bu yana doğru tutum alıyor ve olanakları ölçüsünde diplomatik adımlar atıyor.

Örneğin bu süreçte Guterres BM Güvenlik Konseyi üyelerine yazdığı mektupla, BM Genel Kurulu'nda ateşkes oylaması çabalarıyla öne çıktı. Hatta Guterres, ABD'nin İsrail'i kollayan tutumuna da karşı çıktı, ABD'nin İsrail lehine vetosunun, BM Güvenlik Konseyi'nin otorositesini ve güvenirliğini zayıflattığını belirtti.

Kısacası Portekiz Sosyalist Partisi'nin eski genel sekreteri, Sosyalist Enternasyonal'in eski başkanı ve Portekiz'in eski başbakanı olan Guterres, BM genel sekreteri olarak kritik konularda kritik tutum alan bir diplomat oldu.

WATERS'IN ONURLU TUTUMU

Dünyanın sert bir viraj aldığı günümüzde, tıpkı Guterres gibi başka siyasi liderler de önemli ve sorumlu tutumlar aldılar. Örneğin İsrail'i Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılayan Güney Afrika'nın cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, örneğin İsrail'e karşı ambargo girişimlerine öncülük eden Kolombiya'nın devlet başkanı Gustavo Petro, o siyasilerin başında geliyor.

Elbette aydınlar ve sanatçılar içinde de bu tür tarihi tutum alanlar var. Onların başında da Roger Waters geliyor. Ünlü rock grubu Pink Floyd'un kurucularından Waters hem Filistin'e desteğiyle hem de ABD'nin Ukrayna krizindeki rolünü ortaya koymasıyla öne çıkan isimlerden oldu.