Doha'da aslında ne oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 13 Aralık akşamı, NTV'de kapsamlı bir röportaj verdi. Fidan'ın o röportajından çıkardığım ilk sonuç şu oldu: AKP hükümeti, Astana sürecini geçici bir oyalama süreci olarak ele almış!

Şöyle diyor Fidan: "Başarısız olsa da, çok meyve üretmese de Astana süreciyle biz yolumuza devam edelim, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı etrafında bir şeyler yapmaya çalışalım konusunu, hep cumhurbaşkanımız bu hattı tuttu" (ntv. com.tr, 13.12.2024).

Bu sözler, öncelikle devletlerarası ilişkilerin güvenilirlik ölçütünü aşındırması nedeniyle Türk dış politikasının hanesine eksi olarak yazılacaktır ne yazık ki.

Halbuki Rusya ve İran'la Astana ortaklığı, etkisi Suriye dışında, örneğin Azerbaycan'ın Karabağ'ı kurtarmasında da görülen çok yararlı bir ortaklıktı.

FİDAN LAVROV VE ARAKÇİ'Yİ Mİ UYARDI

Hakan Fidan'ın söyleşisinde dikkat çekici bir bölüm daha var. Esad'ın yıkılışına giden süreci ve özellikle son akşamı anlatıyor.

"İran ve Rusya ile konuştuk, o akşam Esad gitti" diye başlıkla verdi gazeteler, internet siteleri ve TV'ler.

Fidan'ın sözleri şöyle: "En kritik konu Rusların İranlılarla konuşup askeri olarak denkleme girmemeleriydi. Ruslar ve İranlılarla görüşmelerimiz işte o bir hafta bunun özeti. Onlar artık anladılar, yani bizlerle İran Dışişleri bakanı geldi, sonra Doha'da hem Rusların hem İranlılarla biraraya geldik ve bazı konuları konuştuk. Yani burada her şeyi konuşmak istemiyorum ama bir noktadan sonra onlar da artık telefon ettiler, o akşam da Esad gitti" (ntv.com.tr, 13.12.2024)

Peki Doha'da aynen böyle mi oldu gerçekten Fidan, Lavrov ve Arakçi'yi uyardı ve askeri denkleme girmemelerini istedi, iki ülke de bu uyarı üzerine geri adım attı ve Esad yıkıldı mı yani Bu kadar kolaysa daha önce neden yapılmadı

YA DOHA MUTABAKATI

Halbuki Doha'daki Astana görüşmesi sonrası Rusya ve İran dışişleri bakanlarının yaptığı açıklamalar ve Doha görüşmesine dair yapılan resmi açıklama, bambaşka şeyler söylüyor.

Tersine üç bakan 7 Aralık'ta Doha'da şu mutabakata varmıştı: "Suriye krizinin siyasi yollarla çözülmesi ve Esad hükümeti ile silahlı muhalif grupların müzakere masasına oturması gerektiği konusunda üç ülke anlaşmaya vardı."

Hangisi doğru Fidan'ın Lavrov ve Arakçi'yle vardığı "Esad ile muhalefet müzakere masasına oturmalı" anlaşması mı, yoksa Fidan'ın Lavrov ve Arakçi'ye "Askeri denkleme girmeyin" uyarısı yaparak Esad'ı çekmelerini sağlaması mı