Cumhurbaşkanlığı çarpışması

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en sert cumhurbaşkanlığı çarpışmasını yaşıyoruz. Sertliğin derecesi üç nedenle arttı: Erdoğan'ın rakibinin gücü, Erdoğan'ın meşruiyet sorunu ve meselenin seçim değil rejim konusu olması.

Açalım:

RAKİBİN GÜCÜ

Gündemdeki diploma konusuyla başlayalım. Diploma konusu aslında bir hukuk konusu değil, İmamoğlu'nun adaylığını önleme operasyonudur.

Neden Çünkü Erdoğan'ı 23 yılda yenen, hem de üç kez yenen tek isim Ekrem İmamoğlu'dur. İktidar bu nedenle İmamoğlu'nu bir kaç cepheden birden sıkıştırmaya çalışıyor.

Kuşkusuz İmamoğlu'nun adaylığını bu şekilde kesmek, Erdoğan'a umduğunu vermeyebilir, ters tepebilir. Saray bu nedenle "İmamoğlu'nun kolunu kanadını kırma" operasyonu uyguluyor. Yani aday olması engellenemezse yıpratılmış bir aday konumuna düşürülmesi isteniyor. İşte CHP'li belediyelere, İmamoğlu'nun yakın çalışma arkadaşlarına, İBB birimlerine yapılan operasyonlar İmamoğlu'nun itibarını zayıflatmaya çalışma operasyonlarıdır. Ayrıca CHP ve medya içinden "adam devşirme" operasyonları, CHP içinde ikilik yaratmak içindir.

SİYASİ REHİNLER

Konumuz CHP'nin çizgisi, Özgür Özel'in normalleşme diyerek yola yanlış taraftan girmesi ya da İmamoğlu'nun ideal aday olup olmaması değildir. Bu konuda ne düşündüğüm, Ufuk Ötesi'nin arşivinde var.

Konumuz bugün, sınırsız başkanlıkla yeni rejim inşası için Saray'ın nasıl bir mücadele yürüttüğüdür.

Osman Kavala'dan Ümit Özdağ'a, Ahmet Özer'den Selahattin Demirtaş'a, içerideki pek çok aktör, cumhurbaşkanlığı çarpışmalarının siyasi rehinlerdir.

Ve evet, Erdoğan, muhalefetin de etkisizliğiyle, bu çarpışmayı şu ana kadar getirebildi. Baksanıza, dün "Seni başkan yaptırmayacağız" diyerek siyasi rehin durumuna düşen Demirtaş, bugün "Erdoğan, Bahçeli ve Öcalan'ın başarılı olabilmesi için elimden gelenin fazlasını yapacağım" deme durumunda. Arada Erdoğan'ın "Edirne'deki (Demirtaş), İmralı'dakine (Öcalan) hesap verecek" demişliği de var.

MEŞRUİYET SORUNU

Cumhurbaşkanlığı çarpışmasının daha da sertleşmesinin ikinci nedeni, meşruiyet sorununun ağırlaşmasıdır. Erdoğan, anayasa hukukçularının da önemle belirttiği gibi, anayasaya aykırı olarak üçüncü kez "seçilmiş" durumda. Bu, Erdoğan açısından özellikle "içeride" zaten bir meşruiyet sorunu yaşatıyor.

Ancak bunun zorla dörtlenmesi, dışarıda da meşruiyet sorununa dönüşecektir. Devletlerarası hukukun ayaklar altına alındığı, Trump'ın Zelenski'yi meşru görmediğini açıkça ilan edebildiği, yazılı kuralların bile takılmadığı bir süreçte,