Beyaz Saray'ın sopası: Rutte
NATO'nun bir eşitler kulübü olmadığını, bir ABD örgütü olduğunu, ABD'ye rağmen NATO'da kararlar alınamayacağını, Avrupalı NATO genel sekreterlerinin aslında Brüksel'in değil Washington'ın adamı olduğunu yıllardır yazarım, anlatırım.
Ama bir NATO genel sekreterinin kendisini bu kadar açık şekilde "Beyaz Saray'ın sopası" olarak sunduğunu ilk kez görüyorum!
WASHİNGTON AVRUPALILAR ENSESİNDE OLACAKABD-AB çelişkilerine sahne olan 61. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupalı NATO üyelerinden savunma harcamalarını artırmalarını isteyen bir konuşma yaptı. Rutte, yeni harcama oranının, mevcut yüzde 2 hedefinin "çok üzerine çıkacağını" söyledi.
Konuşmasının asıl çarpıcı kısmı ise Avrupalıların taahhütlerinin ABD tarafından izleneceğine dair olan kısmıydı: "Attığınız adımlar, takip edilip izlenecektir. Telefonun karşı tarafında olacağım ve eğer beni dinlemezseniz, taahhüdünüzü yerine getirmediğinizde eminim Washington'da çok iyi bir adam sizi arayacaktır." (AA, 15.2.2025).
Böylece eski Hollanda başbakanı olan yeni NATO genel sekreteri, parçası olduğu AB'nin liderlerini doğrudan Trump ile tehdit etmiş oldu! (Bu arada görevi Rutte'ye devreden Norveçli eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Münih Güvenlik Konferansı'nın başına geçti.)
BATI'DAKİ DEMOKRASİ EROZYONUAslında Rutte'nin sözleri bile 61. Münih Güvenlik Konferansı'nın ruhunu anlamamıza yetiyor. Konferanstan önce yayımladıkları "Çok Kutupluluk" başlıklı 151 sayfalık rapora uygun olarak, konuşmalar, ABD ile AB arasındaki çelişmelerin derinleştiğine işaret ediyor. (Bu geniş raporu 11 Şubat'ta cgtnturk. com sitesinde "Putin Münih'e Döndü" başlığıyla geniş bir şekilde inceledim.)
AB liderleri, ABD'nin vergi baskısını yanıtsız bırakmayacaklarını vurgularken ABD adına konuşan Başkan Yardımcısı DJ Vance ise muhataplarını resmen azarladı. Vance özetle Avrupa'da demokrasinin ve ifade özgürlüğünün zayıfladığını söyledi.
Kuşkusuz kimin söylediğine bakmaksızın değerlendirirseniz, özellikle Ukrayna savaşıyla birlikte Avrupa'da ifade özgürlüğü ile demokrasinin erozyona uğradığı bir gerçek. Rusya karşıtlığının Tolstoy ve Dostoyevski sansürüne kadar gittiği, sosyal medya mesajlarının gözaltılara dönüştüğü, Filistin'e desteğin kimi üniversitelerde antisiyonizm olarak değerlendirilip yasaklandığı bir süreç yaşandı, yaşanıyor. Bu durum elbette sadece Avrupa'yla sınırlı değil, âlâsı ABD'de yaşandı, yaşanıyor.
AVRUPA'NIN ASIL SORUNUABD ile AB arasında yaşanan ve Münih Güvenlik Konferansı'nda iyice gün yüzüne çıkan çelişmeler, örneğin Ukrayna için barış masasında AB'nin olup olmayacağı, örneğin NATO üyelerinin savunma harcama oranlarının artırılması, örneğin ABD'nin vergi tarifeleri, son tahlilde gelip Çin'i ilgilendirmektedir.