'Beş yıl' açılımı
Türkiye'nin toplumsal ihtiyaçları nedeniyle şu anda yeni bir anayasaya ihtiyacı yok, kaldı ki anayasanın dörtte üçü AKP tarafından zaten değiştirilmiş durumda.
Türkiye'nin idari ihtiyaçlar nedeniyle de yeni bir anayasaya ihtiyacı yok, çünkü iktidar zaten anayasaya uymadan yönetiyor. Hatta bu yönüyle mevcut rejimi "anayasasız rejim" diye de niteyelebiliriz.
Bir tek Erdoğan'ın yeni anayasaya ihtiyacı var çünkü anayasaya aykırı şekilde üçüncü kez sürdürdüğü cumhurbaşkanlığını dördüncüye taşıyabilmesi, güçler dengesi nedeniyle mümkün değil; bu kez adaylığını "yasallığa" uydurmak zorunda.
Ancak Erdoğan'ın anayasayı değiştirecek gücü de yok, bunun için Cumhur Koalisyonu'nu genişletmeye çalışıyor. Peki nasıl
ERDOĞAN'IN BAHÇELİ KARTIErdoğan'ın iktidarını kabaca iki ayrı dönemde inceleyebiliriz: İlk dönemindeki müttefikleri FETÖ'ydü, PKK'ydi, liberallerdi. İkinci döneminde ise eski müttefiklerinin yerini milliyetçiler aldı. "Tekeden süt sağılmaz, Erdoğan'dan cumhurbaşkanı olmaz" diyen Bahçeli, Erdoğan'a rejim değiştirme ve tek adam olma yolunu açtı.
Ancak Erdoğan'ın milliyetçi müttefikleriyle birlikteki toplam gücü de yeni anayasa yapmaya yetmiyor; hatta diğer sağ partilerden gelecek destek de...
Kısacası Erdoğan'ın DEM'e ihtiyacı var. Ama bu ihtiyaç ne zaman gündeme gelse "Erdoğan Kürtlerle ittifak yaparsa bu kez milliyetçileri kaybeder" deniyordu. Oysa Erdoğan'ın yolunu açmak dışında siyasette başka şansı kalmamış bir Bahçeli var! Şimdi Erdoğan, Bahçeli'yi en olmaz denilen işte, PKK ile açılımda karta dönüştürmüş durumda.
DEVLET AÇILIMIÖnceki yazımızda "yeni anayasa tokalaşması" diye nitelediğimiz sürecin dinamikleri böyle. Dolayısıyla bu hamleyi "Devlet açılımı" olarak da isimlendirebiliriz. Şimdi ikinci adımı atıyorlar: Hem milliyetçi hem de muhafazakar tabanı ikna etme aşaması.
MHP'li yöneticiler, milliyetçi tabanı ısıtmak için "Terör, Türkiye'nin enerjisini 40 yıl sömürdü. Türkiye yüzyılında bu meselenin çözülmesi önceliktir" diye propagandaya soyundular.
Muhafazakâr taban için de şu propaganda yapılıyor: "Türkiye ile Suriye Kürtlerinin arasını İran bozdu. İran, Kürtleri Esad karşıtı koalisyondan kopardı" denilip, "hazır İran İsrail baskısı altındayken tablonun yeniden tersine çevrilebileceğini" savunuyorlar.
DEM'liler ise Erdoğan'ın yeni anayasa ihtiyacını siyasi ajandaları için fırsat görüyorlar, bu süreçten hangi kazanımları çıkarabileceklerini hesaplıyorlar.
PERİNÇEK: ERDOĞAN-BAHÇELİ İKNA EDİLDİ