AKP'den yeni perspektif, yeni yaklaşım!

Türk ve Yunan dışişleri bakanları önceki gün "yeni dönem" başlattı (Yeni Şafak, 6.9.2023). İki dışişleri bakanına bu görevi bizzat liderleri vermişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO zirvesinde görüşen Erdoğan ile Miçotakis'in, "sorunların yeni bir perspektifle çözülmesi konusunda fikir birliğine vardığını ve dışişleri bakanlarına bu konuda görev verdiğini" belirtiyordu (AA, 5.9.2023).

Türk ve Yunan dışişleri bakanları da "yeni perspektifle çözüm" için bir araya gelmiş ve "yeni dönemi" başlatmıştı. Fidan şu sözlerle müjdeliyordu bunu: "Sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar getirme konusunda hemfikir olduk" (AA, 5.9.2023).

TEMEL SORUNLAR

Yeni perspektif, yeni yaklaşım, yeni dönem ve çözüm... Elbette kulağa hoş gelen sözler bunlar ama nasıl

Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlar elbette çözülmeli ama bu sorunlar Türk ya da Yunan tezinin dışında üçüncü bir çözüm olasılığı içeriyor mu ki Ankara ile Atina "yeni yaklaşımla çözüm" hedefleyebiliyor

Nedir Ankara açısından Türkiye ile Yunanistan arasındaki en temel sorunlar

1) Yunanistan ve Güney Kıbrıs, KKTC'nin varlığını tanıyacak mı

2) Yunanistan Ege'de 12 mil hedefinden vazgeçecek mi

3) Yunanistan, Lozan'a aykırı olarak silahlandırdığı adalardaki birliklerini çekecek mi

4) Yunanistan, işgal ettiği ada, adacık ve kayalıkları boşaltacak mı

AtinaBrükselWashington açısından da "Türk askerinin adadaki varlığı", "iki bölgeli - iki toplumlu tek Kıbrıs devleti" vb. konular var.

TAVİZ VERİLEBİLECEK SORUNLAR MI

Gerçi AKP açısından dördüncü madde sorun bile değil ama devlet yaklaşımı ile bakarsak Ankara ve Atina bu sorunları "yeni yaklaşımla" nasıl çözebilecek Çünkü bu sorunların Türk ve YunanBatı çözümleri var, ara bir çözümü yok.

Örneğin Kıbrıs'ta Yunan çözümü KKTC'yi yok saymak, Türk çözümü KKTC'nin varlığını kabul ettirmek şeklinde. Yeni yaklaşımla ara bir çözüm olası mı Yoksa ya Atina ya da Ankara tezinden taviz mi verecek

Örneğin Ege'de Yunan tezi karasularını 12 mile çıkarmak, Türk tezi reddetmek şeklinde. Yeni yaklaşımla 9 mil şeklinde ara bir çözüm olası mı Yoksa ya Atina ya da Ankara tezinden taviz mi verecek

Kısacası bu temel sorunlara,