Açılımın zayıf karnı
Öncekinde, açılımın zayıf karnı "Suriye'nin kuzeyi"ydi. O açılımın kesintiye uğramasının nedenlerinin başında, Erdoğan ile Öcalan'ın bu konudaki restleşmesi geliyordu. Anımsayalım:
Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Erdoğan'la görüşmelerini iletiyordu Öcalan'a. Şöyle demişti Erdoğan o zamanki İmralı heyetine: "Tek bir kırmızı çizgim var. O da Suriye'dir. Orada Kuzey Irak benzeri bir yapılanmaya asla izin vermeyeceğim."
Sırrı Süreyya Önder bunu iletince, Öcalan da şu yanıtı veriyordu: "(Sinirlenerek) Sen de ona söyle. Biz de merkezi Suriye devleti içinde Kürtleri asla eritmeyeceğiz. Bu da bizim kırmızı çizgimizdir." (İmralı Notları, s.179).
PARALEL SÜRE İSTENİYORBu konu şimdiki açılımın da zayıf karnı. Zira AKP-MHP tarafı ile PKK-DEM tarafının bu konuda farklı yaklaşımları var. ABD ise iki farklı yaklaşımı uzlaştırma arayışında. O nedenle ABD'nin stratejik düzlemde hedeflediği ile süreç ilerleyebilsin diye taktik düzlemde savunduğu şu aşamada tam örtüşmüyor.
Somutlayalım: PKK Türkiye'de zaten yoktu, Irak'taki varlığının da önemli bir kısmını geçen yıllar içerisinde Suriye'ye transfer etmişti. Tamam, Irak'taki PKK silah bırakıyor ama ya Suriye'deki PKK Gerçi Ankara, memnuniyet açıkladığı 10 Mart tarihli HTŞ-SDG anlaşması nedeniyle "PKK'nin Suriye kolu PYD/ YPG/SDG" tezinden bir oranda geri adım attı ancak o anlaşmanın hayata geçmesinin gecikmesi, Ankara açısından sıkıntıya dönüşüyor.
PKK'nin Türkiye'de siyasete entegrasyonu süreci ile SDG'nin Suriye'de devlete ve orduya entegrasyonu sürecinin paralel yürütülmesi isteniyor. AKP-MHP ittifakı, Türkiye'de ilerleme yaşanırken Suriye'de yaşanmamasını, bir taktik tuzak olarak görüyor.
ENTEGRASYONDAN KİM, NE ANLIYOR10 Mart anlaşmasının maddeleri, tıpkı Öcalan'ın 27 Şubat tarihli silah bırakma çağrısındaki gibi muğlaklık içeriyor. PKK silah bırakacak ve "demokratik entegrasyon" sağlanacak. Peki nedir demokratik entegrasyon Belli değil. Ankara'da "bireylerin Türkiye'yle bütünleşmesi" diye anlaşılıyor oysa örneğin PKK yöneticilerinden Helin Ümit'e göre "demokratik entegrasyon, kolektif hakların tanınması" anlamına geliyor.
Benzer durum Suriye'de de yaşanıyor. Ankara, SDG'nin bireyler halinde orduya entegrasyonunu savunuyor. SDG ise blok halinde, kendi bölgesinde orduya entegre olmayı, yani bir anlamda "Kürt tümeni" olarak Suriye ordusunun parçası olmayı istiyor.
Bu farklılık nedeniyle Suriye'deki süreç ilerlemiyor. ABD Büyükelçisi Barrack'ın "Şara hükümeti, azınlıkları iktidar yapısına entegre etme konusunda 'daha hızlı ve daha kapsayıcı' olmayı düşünmeli" uyarısı, işte bu çelişmeyi uzlaştırma amacını ortaya koyuyor.
'SDG'YE 30 GÜN SÜRE' İDDİASITam bu süreçte dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Middle East Eye haber sitesinden Ragıp Soylu'nun haberine göre; Türkiye ve ABD yetkilileri, geçen hafta Suriye'de yapılan bir toplantıda, SDG'ye Suriye ordusuna katılması için 30 gün süre verdi