ABD'yi Suriye'den kovmanın yolu

PKKYPG, ABD desteğiyle etkin olduğu Suriye'nin kuzeydoğusunda 11 Haziran'da bir seçim yaparak konumuna "meşruiyet" sağlamaya çalışıyor.

Buradan bir meşruiyet çıkmayacağı ortada. Irak'ın kuzeyindeki bağımsızlık referandumunun bile sonuç vermediği şartlarda, PYD'nin Suriye topraklarında bir devlet kurma şansı hiç yok.

Nitekim ABD de "Şartlar uygun değil" diyerek 11 Haziran seçimini uygun görmediğini resmi olarak ilan etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, "Suriye'nin kuzeydoğusunda yapılacak seçimlerle ilgili şu anda serbest, adil, şeffaf ve kapsayıcı olma koşullarının sağlandığını düşünmüyoruz" dedi ve ekledi: "Bu görüşümüzü Suriye'nin kuzeydoğusundaki aktörlere de ilettik."

PYD'NİN ASIL AMACI

PYD'nin iki nedenle bu konuda adım atmak istediği anlaşılıyor:

1) Irak hükümeti ABD'yi topraklarından çıkarmak için müzakereleri başlattı. Irak'tan çıkan ABD'nin Suriye'de tutunma şansı zayıf. PYD bu nedenle o an gelmeden kendi pozisyonunu sağlama almaya çalışıyor.

2) İsrail Gazze saldırısı sürecinde zaman zaman Suriye'ye de saldırıyor. PYD, dünyanın baskısı altındaki İsrail'in bir anlaşmaya mecbur kalmasından önce hareket edip bunu fırsata çevirmek istiyor.

PYD'nin asıl amacı ise seçimi bir meşruiyete çevirebilirse, bunu Şam'la özerklik pazarlığında kullanmak.

TERÖRİSTAN NASIL ÖNLENİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir 'teröristan' kurmasına asla izin vermeyecektir" dedi (AA, 30.5.2025).

Güzel, peki nasıl engelleyecek Suriye'de asker bulundurmayı sürdürerek engellemek olası mı Teknik olarak evet ama Suriye'de sürekli asker bulundurabilmek mümkün mü Değil tabii ki...

Bu durumda geriye tek yolun kaldığı ortada: Ankara Şam ile anlaşmalı ve Şam'ın Suriye'nin kuzeydoğusunda yeniden egemen olması sağlanmalı. Suriye topraklarındaki TSK birlikleri de Suriye ordusunun önünü açarak bu süreci kolaylaştırmalı ve bu yolla adım adım Türkiye'ye çekilmeli. Böylece Rusya ve İran'ın desteklediği normalleşme sürecini kilitleyen "çekilme takvimi" konusu da çözülmüş olur.

BAHÇELİ'NİN ŞAM'LA İŞBİRLİĞİ MESAJI

Diyeceksiniz ki "son 10 yılda 'Ankara ile Şam anlaşmalı' diye defalarca yazdınız ama Erdoğan'ın buna hiç niyeti olmadığı görüldü hep." Haklısınız. Ancak bu kez Erdoğan'ın başortağı Bahçeli'nin de Ankara-Şam işbirliğine işaret ediyor