ABD'nin Kafkasya'da '2. cephe' kışkırtması

ABD'nin başından beri Rusya'ya karşı Ukrayna dışında Kafkasya'dan da bir cephe açmak istediği sır değil. Nitekim Ukrayna'da savaşın başlamasından dört ay önce Saakaşvili Gürcistan'a bu iş için gönderilmiş ama başarılı olamamış ve savaş başladıktan kısa bir süre sonra da Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, "İktidarda olduğumuz sürece burada ikinci bir cepheye izin vermeyeceğiz" demişti.

Yani bugünkü savaş, ABD'nin Ukrayna ve Gürcistan'a NATO üyeliği yolu açmaya çalıştığı 2008'de başlamıştı bir bakıma. Çünkü ABD, Rusya'yı hem batısından hem de güneyinden vurarak daha çabuk yıpratacağını varsayıyordu; çünkü ABD, Ukrayna ve Gürcistan'ın üyeliğiyle birlikte Karadeniz'i "NATO gölü" yapacağını hesaplıyordu.

ABD'NİN HAMLELERİ

ABD'nin Kafkasya'dan Rusya'ya karşı ikinci bir cephe açabilme olasılığı görünmüyor ama bu elbette ABD'nin Kafkasya'da bunun için çalışmayacağı ve karışıklık kışkırtmayacağı anlamına gelmiyor. Washington açısından bir ikinci cephe olmasa da Rusya'nın güneyinde çatışmalı bir ortamın oluşması, yine de yararlıdır çünkü...

Nitekim bu amaçla son dönemde bazı hamleler yaptı: ABD önce Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan'la üçlü barışına çomak sokmaya çalıştı; Ermenistan-Azerbaycan anlaşması için kendisi devreye girmeye çalıştı.

Bunu Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın "Ermenistan'ın Rusya'ya güvenlik açısından bağlı olması stratejik bir hataydı" çıkışı izledi. Paslaşmayı NATO'nun Avrupa Genişleme Komitesi Başkanı Gunther Fehlinger'in ABD'ye yaptığı "Ermenistan NATO'ya alınmalı" çağrısı izledi. Final de 10 günlük ABD - Ermenistan ortak tatbikatı kararı oldu.

KREMLİN'DEN ERİVAN'A SERT NOTA

Elbette Rusya'nın bu ABD kışkırtmasını sadece izlemesi beklenemezdi. Kremlin Erivan'ı çok sert şekilde uyardı ve şu dört "dost olmayan" politikası nedeniyle Paşinyan yönetimine nota verdi:

1) Azerbaycan'la ilişkilerin normalleşmesine yönelik Rusya ile varılan üçlü anlaşmaların geçerliliğinin sorgulanması,

2) Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsü'nün onaylama sürecinin başlatılması,

3) Ermenistan başbakanının eşinin Kiev'deki Nazi rejimine insani yardım ulaştırmak için Kiev'e gitmesi,

4) ABD'nin katılımıyla Ermenistan topraklarında askeri tatbikatların düzenlenmesi.

ABD'NİN HEDEFİ: TÜRKİYE-İRAN ÇATIŞMASI

ABD kışkırtmasının bizi ilgilendiren asıl boyutu ve tehlikesi ise şu: Bir haftadır Azerbaycan-Ermenistan savaşının yeniden başlayacağı olasılığı konuşuluyor. Dahası bunu fırsat görenler,