ABD, Irak ve Suriye'den çekilir mi
7 Ekim, bölgemizde birden çok fayı hareketlendirmiş durumda: Kendisini direniş ekseni olarak tanımlayan örgütler, 7 Ekim sonrası şartları, ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri varlığından kurtulmak için fırsat görüyorlar. Pentagon'un açıklamasına göre 7 Ekim'den bu yana ABD üslerine yapılan saldırılar 150'yi aştı.
Irak hükümeti de ABD'nin askeri varlığını hedef almış durumda. Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani'nin ofisinden 5 Ocak'ta yapılan açıklamada, ABD öncülüğündeki IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun ülkedeki misyonunun sonlandırması amacıyla, Bağdat yönetiminin bir komisyon kuracağı duyurulmuştu.
Irak Başbakanı Sudani, o günden bu yana birkaç kez IŞİD'in Irak devleti için artık bir tehlike oluşturmadığını belirterek ABD koalisyonunun ülkeden ayrılması gerektiğini söyledi. (Suriye hükümeti zaten ABD'yi işgalci olarak tanımlıyor ve ülkeyi terk etmesini istiyor. Resmi olarak Irak'ta 2 bin 500, Suriye'de 900 ABD askeri var.)
PENTAGON VE DIŞİŞLERİNDEN ÇEKİLMEYE İTİRAZABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri varlığı konusu sadece bölgede değil, ABD içinde de tartışılıyor. Bu tartışmaları değerlendiren Virginia Senatörü Richard Black, ABD Başkanı Biden'ın asker çekmeyi istediğini ancak iki nedenle bu yönde bir adım atamadığını belirtiyor:
1) Yahudi lobisi engelliyor. (Çünkü İsrail, ABD'nin bölgedeki askeri varlığına muhtaç.)
2) "Dış politikada yerleşik olan müesses nizam" çekilmeye direniyor. (Sputnik, 2.2.2024).
Biden, Black'in söylediği gibi mi düşünüyor, bilmiyoruz ama bildiğimiz şu: Hem ABD Savunma Bakanlığı'ndan hem de ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bu konuda açıklamalar geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "asker çekme planının olmadığını" söylerken ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland da "Çekilme olmayacak" dedi.
IŞİD: ABD İÇİN KULLANIŞLI DÜŞMANABD askerlerinin Irak ve Suriye'deki varlığının gerekçesi IŞİD. ABD bu örgüte karşı mücadele için hem bir uluslararası koalisyon kurmuş durumda, hem de bu örgüte karşı PKK'nin Suriye kolu PYD başta kimi örgütleri kullanarak onlara "meşruiyet" kazandırmaya çalışıyor. Ancak Bağdat yönetiminin de belirttiği üzere IŞİD artık Irak devleti için tehlike değil.
Ne hikmetse, IŞİD tam da bu tartışmalar sürecinde birden saldırılarını artırdı! Üstelik sadece Irak ve Suriye'de değil, İran ve Türkiye'de de terör eylemleri düzenliyor. İran'da