Çin ile Japonya yer değiştirdi. Şimdi sırada ne var
Peki şimdi sıra neredeABD Hazine Bonosu grafiğine göre Japonya son on beş yılda aynı tutarlarda ABD bonosu tutarken İngiltere bono miktarını ikiye katlamış. Fakat bunlardan önemlisi, Çin'in tuttuğu bono miktarı ise hep azalmış. (Tablo 1)
Peki 2025 yılında durum nasıl
Bu tabloya göre aynı trend 2025 yılı ayları için de geçerli. Çin, son yirmi yılın en az ABD tahviline sahip noktaya gelmiş. İngiltere'nin ise alımları devam ediyor.
Bir nevi bono miktarı bu ikili arasında yer değiştiriyor. Çin'in bu hamlesi stratejik bir pozisyon alımı gibi gözüküyor. Hazırlandığı her ne ise; bir hazırlık var. (Tablo 2)Çin yaklaşık bir asırdır Batı'nın yanında yer aldı. Kime karşı
Birinci Dünya savaşında etkin rolü olmayan, kendi topraklarında Almanya ile Japonya savaşına şahit olan Çin, İkinci Dünya Harbinde ise Japonya'ya karşı Batı'yı savundu.
Çin ordusu, 8 yıl boyunca Japonya'nın çok üstün ateş gücüne rağmen direniş gösterdi. Çin'in Japonya'yı meşgul etmesi, Japonya'nın gücünü Sovyetler'e ve Pasifik'e kaydırmasını engelledi.ABD, Çin'i "dördüncü büyük müttefik" olarak tanıdı (Diğerleri: ABD, İngiltere, SSCB).
Çin, savaş sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi oldu.Japonya ile savaşan az sayıda Asya ülkesinden biri olarak uluslararası meşruiyet kazandı.