Finans piyasalarında bazı grafikler yalnızca teknik veri değildir; yaklaşan kırılmaların habercisidir. ABD 30 yıllık tahvil faizinin yeniden yüzde 5 seviyesinin üzerine çıkması da tam olarak böyle bir gelişme.
İlk bakışta bu, sıradan bir faiz hareketi gibi görülebilir. Ancak biraz derine indiğinizde bunun yalnızca tahvil piyasasına dair bir veri değil, küresel ekonomi için ciddi bir uyarı olduğunu görüyorsunuz.
Aynı Faiz, Ama Aynı Amerika DeğilÖnce şu tespiti doğru yapmak gerekiyor: ABD 30 yıllık tahvil faizinin yüzde 5'i aşması tarihsel olarak eşi benzeri görülmemiş bir durum değil.
2000'lerin başında bu oran yüzde 6'ların üzerindeydi. 2007 küresel finans krizinin hemen öncesinde de yüzde 5'in üzeri test edilmişti.
Ancak bugün aynı seviyeyi bambaşka yapan şey, ABD ekonomisinin bilançosunun artık tamamen değişmiş olması.
2007 yılında ABD federal borcu yaklaşık 9 trilyon dolardı.Bugün ise 36 trilyon doları aşmış durumda.Yani aynı faiz oranı artık aynı anlama gelmiyor.Dün yönetilebilir görünen bir maliyet, bugün çok daha ağır bir yük anlamına geliyor. Çünkü mesele yalnızca faizin seviyesi değil; o faizin hangi büyüklükteki bir borç stoku üzerinde oluştuğu.Bu yüzden bu grafik aslında bize şunu söylüyor:
Piyasa, ABD'ye uzun vadeli borç verirken artık daha yüksek getiri talep ediyor.
Bu Fed'in Kararı Değil, Piyasanın KararıBurada kritik ayrım şu:
Konuştuğumuz rakam Fed'in politika faizi değil.
Fed kısa vadeli faizleri belirler.
Ancak 30 yıllık tahvil faizi doğrudan piyasa tarafından fiyatlanır.
Bu nedenle burada gördüğümüz şey bir merkez bankası tercihi değil; yatırımcıların ABD'ye verdiği nottur.Bu notun içinde yalnızca enflasyon beklentisi yok;
Artan bütçe açıkları
Hızla büyüyen borç yükü
Daha fazla tahvil arzı
Washington'un mali disiplinine dair soru işaretleri
de var.
Başka bir ifadeyle piyasa, dünyanın rezerv para ihraç eden ülkesine bile artık "daha pahalı borç" fiyatlıyor.
Yüzde 5 Neden Psikolojik EşikYüzde 5 yalnızca teknik bir rakam değil.
Bu seviye mortgage faizlerinden şirket borçlanmalarına, hisse senedi değerlemelerinden küresel sermaye akımlarına kadar her şeyi etkiliyor.
Özellikle teknoloji şirketleri açısından uzun vadeli yüksek faiz, gelecekteki nakit akışlarının bugünkü değerini aşağı çekiyor.
Yani büyüme hikâyeleri baskı altına giriyor.
Ama daha önemlisi, ABD'de seçmen bunu doğrudan hissediyor.Konut kredileri pahalanıyor.Ev almak zorlaşıyor.Aylık mortgage taksitleri yükseliyor.Konut piyasası yavaşlıyor.Bu artık Wall Street meselesi olmaktan çıkıp Main Street meselesine dönüşüyor.
Tahvil Piyasasının "Trump Put"ı mı VarBurada dikkat çekici bir örüntü var.
ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,5 seviyesini zorladığında Washington'un tonu değişiyor gibi görünüyor.
2025 Nisan: Gümrük tarifelerinde 90 günlük mola
2025 Mayıs: Çin'le yumuşama mesajları
Şimdi: İran'la müzakerelerde son aşama açıklamaları
Tesadüf mü
Belki.
Ama güçlü bir ekonomik mekanizma olduğu da açık.

35