Sessiz ve tehlikeli!

Sitelerde bir haber:Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın trafik kaza verilerini ortaklaşa derleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün trafik özetine göre, elektrikli skuterler geçtiğimiz yıl bin 840 adet kazaya karıştı.

Giderek popülerleşen elektrikli skuterlerin, şehir içi kısa mesafeli ulaşımı önemli ölçüde kolaylaştırdığı bir gerçek. Ama her kolaylık gibi, bu da bazı zorluklarla geliyor.

Elektrikli skuterler, daha zor devrilmeleri ve devrilme durumunda yere kolayca ayağınızı basarak yaralanmaktan kurtulmanıza imkan vermeleriyle motosiklet veya bisikletten daha güvenli gibi görünseler de aslında bu bir yanılgıdır.

Küçük tekerlekleri zemindeki engebelerden daha fazla etkilenmenize ve düşük manevra kabiliyetine, düşük manevra kabiliyeti ise tehlikelerden kaçmanın zorlaşmasına sebep olur. Ayrıca bisiklet veya motosiklete göre daha alçak bir göz hizası sağlar ve başınızı çevirdiğinizde yön değiştirmeye müsait yapısı yüzünden tehlikeleri farketmeniz de oldukça zordur.

Bir diğer büyük problem ise güçsüz frenleme kabiliyetleri ve olası bir çarpma anında ilk darbeyi sizin alıyor olmanız. Bugün yaklaşık 1 buçuk tona yaklaşan ortalama ağırlığa sahip arabalarla aynı yolu paylaştığınız düşünülürse, skuterler en güvenli seçenek gibi durmuyor.

Bir diğer sorun ise hitap ettiği kitle... Genellikle ehliyet yaşının altındaki gençlere hitap eden bu araç, agresif sürüş tarzı, kural ihlali, dikkatsizlik, telefon ya da kulaklık gibi sürüşü tehlikeye atabilecek cihazlarla birlikte kullanma, kask veya diğer güvenlik ekipmanlarını kullanmama, aracın bakımını yapmama ya da herhangi bir sorunu farkedememe gibi bu yaş grubunda sıklıkla görülen davranışlarla birleştiğinde hem sürücülerin, hem yayaların ve hatta trafikteki araç sürücülerinin dahi can ve mal güvenliklerini tehlikeye atabilir bir niteliğe bürünebiliyor.