Somali, Afrika için bir başlangıç

Somali birçok Afrika ülkesi gibi yakın zamanda büyük bir iç savaş yaşadı. Britanya ve İtalya sömürgesi ülkenin geçmişten gelen birçok sorunu vardı. İç çatışmalarla yorulan ülkeyi bir de kuraklık ve açlık iyice sarstı. Dünya başkentiyle irtibatı kesilen Somali'nin bu süreçte dostu Türkiye oldu. Erdoğan açlıkla mücadele eden ülkeye dostluk elini uzattı ve Türkiye'nin Afrika açılımını başlattı.

2011 yılında Erdoğan'ın Somali'yi ziyareti ülkenin kaderini değiştirdi. İçerde terör örgütü Eş-Şebab istikrarsızlık oluştururken ülkenin güvenlik ve kalkınma politikalarına Türkiye tecrübesiyle rehberlik etti.

Türkiye, TİKA ve Kızılay başta olmak üzere insani yardım süreçlerini başlattı. Birçok devlet güvenlik bahanesiyle elçilik hizmetlerini üçüncü ülkeler üzerinden verirken Türkiye en büyükelçiliğini Mogadişu'da inşa etti. Türk devleti, Somali devletinin geleceğinin garantörü olacak on binlerce Somalili öğrenciyi eğitmek üzere Türkiye'ye davet etti. YTB tarafından sağlanan burslarla birçok öğrencinin ülkemizde üniversite okumasını sağladı. Bunun yanı sıra Somali'de açılan üniversitelerde ziraat mühendisi ve sağlık personeli yetiştirildi. Türkiye Somali halkına balık vermiyor balık tutmayı öğretiyordu.

Yıllar içinde Türk sivil toplum kuruluşları ve insani yardım gönüllüleri Somali halkının gönlünü kazanmıştı. Somali'de değişen atmosfer birçok ülke için dikkat çekici boyuta ulaştı. Yunus Emre Enstitüsü ve başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere birçok Türkçe öğretim merkezi Somalili öğrencilere Türkçe öğreterek gönül köprüsünü inşa ettiler.

Somalili askerler ülkelerini uluslararası taşeron örgütlerden korumak ve halklarının güvenliğini sağlamak için TSK tarafından her kademede özenle yetiştirildi. Isparta komando okulunda yetiştirilen Somalili askerler Eş-Şebab örgütüne indirilen darbede etkili oldular.

Somali diasporası dünyanın birçok ülkesinde Türkiye ve Erdoğan hayranı olduklarını dile getirirler. New York ve Londra gibi küresel şehirlerde tanıştığım Somalililer her zaman Türkiye'ye minnettarlıklarını dile getirdiler ve Türkiye üzerinden ülkelerinin inşası için çaba sarf ettiler.