Mayınlı alanda gezinmek

Diyarbakır Kulp'ta yaşanan Kaymakam-İmam tartışması sıradan bir hadisenin ötesinde anlamlar taşıyor.

Cuma hutbesinde Şehitlerle ilgili kısmı okumayan imama tepki gösteren Kulp Kaymakamı bir anda hedefe oturtuldu. Bir kaymakamın farklı kesimlerce hedef konması ister istemez bize Derik Kaymakamı Şehit Muhammet Safitürk'ü hatırlattı. Terör örgütüne ve uzantılarına karşı görev yapmanın zor olduğu bölgede bir mülki idare amirinin bir din görevlisiyle yaşadığı durum "mayınlı alanda" olduğumuzu gösteriyor.

Ülkemizde Diyanet'e karşı çıkan birçok kesim var. Gerek keskin laikler gerek bazi lokal dini gruplar devletin dini alandaki varlığından rahatsızlar. Bu keskin zümreler Diyanet teşkilatının işlevini gayet iyi biliyorlar ve bilhassa bu sebepten karşı çıkıyorlar. Toplumsal bütünleşmeye katkı sağlayan bu teşkilatı eleştirmek serbest ancak yine de varlığı çok önemli.

Türkiye'de dindar nüfus, ayrılıkçı hareketlere ve sapkın dini gruplara karşı Diyanet'in çatısı altında gerçek bilgiye ulaşmakta. Diyanet İşleri Başkanlığımızın 100. yılında kurumun sapkın ve ayrılıkçı hareketlere karşı ne anlama geldiğini herkes görmek durumunda.

PKK ve siyasi çizgisi Kürt toplumunun dindarlığını yok edemediği için söylem değiştirdi.

Başlangıçta Marksist-Leninist ideolojiyi benimseyen örgüt daha sonra bilimsel sosyalizmi benimsediğini ilan etti.

Dindar Kürt toplumunun devletle olan bağını koparmak için uzun süre dindindar karşıtı tutum sergileyen örgüt sonraki yıllarda taktik değiştirerek

Terör örgütünün lideri Öcalan İslam konusunda hakarete varan sözler etmişti. Hz. Muhammed'in hayatına dil uzatan Teröristbaşı Museviliği ve Hristiyanlığı daha üstün görerek İslam'ın Kürtleri ezdiğini vurgulamıştı.

Aradan geçen zaman örgütün söylem değişikliğine neden oldu. Kürt toplumunun İslam'a ve dolayısıyla camiye olan bağlılığı, tarih boyunca içinden çıkardığı ulemanın etkisi Batı'dan beslenen ayrılıkçı hareketi zorda bıraktı.

Yakın dönemde HDP, Halklar ve İnançlar Komisyonu kurarak Demokratik İslam Masası oluşturdu. Demirtaş'ın babasını uğurlarken "yıldızlar yoldaşın olsun" diyen DEM Parti yönetimi aldığı tepki karşısında sarsılmıştı. Demirtaş ise Ocak ayındaki savunmasında "Bu toprakların medeniyeti İslam medeniyetidir. Türkiye sosyalistinin bir kısmı bunları bilmez, bilmediği için de topluma ulaşamaz. Bizi var eden bu topraklarda İslam medeniyetidir. Komünist de sosyalist de milliyetçi de olsa hepimizin medeniyetinin parçasıdır. İslam medeniyeti geri falan değildir" diyerek kültürel hayatta İslam'ın yerini öne çıkardı.

HDP siyasetinin toplumu İslam'dan uzaklaştırma ve böylece Türkiye'den ayrıştırma çabaları aksine sosyal dokuda zemin bulmamakta. Zaman zaman yapılan açıklamalarla içeriye başka Avrupa'ya başka mesajlar verilmekte. Partinin programında Avrupalılara hoş gelecek ifadeler varken her ilçede bir din adamı görevlendirdiğini ve dindar kesimlere ince mesajlar verdiğini biliyoruz.