Türk Eğitim Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla çevrim içi yöntemle 4 bin 345 öğretmenle "Eğitim Çalışanlarının Gerçek Gündemi: 24 Kasım Öğretmenler Günü Memnuniyet, Beklenti ve Eğitimi Değerlendirme-2024" isimli bir anket çalışması gerçekleştirdi.
Bugün öğretmenlerimizin mevcut koşullardan mutlu olduğunu söyleyemeyiz.
Ankete göre öğretmenlerin 68,3'ü daha iyi şartlarda iş bulduklarında öğretmenliği bırakacağını söylüyor. Katılımcıların 13,3'ü mesleğiyle ilgisiz ek iş yapıyor. Öğretmenlerimiz emlakçılık, oto alım satımı, tarımsal üretim veya ailelerine ait işletmelerde çalışarak bütçelerine katkıda bulunuyor.
Katılımcıların neredeyse 30'u emeklilik hakkı kazandığını ancak mevcut maaşıyla emekli maaşının arasındaki farkın çok olması sebebiyle çalışmak zorunda olduğunu söylüyor.
Niçin emekli olmak istemediklerine 64,8'i maaşlarının düşmesi ve 27,1'i çocuk okuttukları şeklinde ekonomik gerekçelerle yanıt veriyorlar.
Türk Eğitim Sen anketinde karşımıza çıkan en üzücü sonuç ise çocuğunun öğretmen olmasını istemeyenlerin oranının 72 olması.
Öğretmenlerin birçok sorunu kısa vadede çözülmeyecek görünüyor ancak mesleki motivasyonları artırılmak zorunda. Mesleki tükenmişlikteki artış alarm verecek seviyeye gelmiş durumda.
TÜRKİYE'DE EĞİTİM DÜŞÜNÜRLERİ
Düşünce dünyamızda eğitim tartışmalarının daha çok gündeme gelmesi gerekiyor. 2024 yılının sonu ülkemizde eğitim alanına katkı sağlayan şahsiyetlerin düşünce dünyasına ışık tutan önemli bir kitabı beraberinde getirdi.

79