Aynı çuvala girmek

31 Mart seçim sonuçlarını her parti kendi cephesinden değerlendiriyor. Ak Parti MKYK toplantısında konuşan Erdoğan özeleştiri yaparak "Ortada sadece bir oy kaybı değil, kan ve ruh kaybı var" dedi. Sorumluların arasında bizzat kendisini de gösteren Erdoğan milli iradenin kararını sakin ve serinkanlı bir tavırla karşıladı.

Ak Parti'ye gönül vermiş kitleler bu tablonun ardından Erdoğan'ın parti yönetiminden ve kabineden bazı isimleri uzaklaştırmasını bekliyor. Erdoğan bu durumlarda ani kararlar alan bir lider değil. Birlikte yürüdüğü isimlere karşı müşfik ve vefalı bir yanı var. Bu kararların zamana yayılacağını ve seçmenlerin gönlünü farklı adımlarla alacağını düşünüyorum.

CHP'nin ise seçim sonuçlarını yeterince anlamadığını görmekteyiz. Hangi koşullarda bu teveccühün gerçekleştiğini anlamaları ve sandığa gitmeyen kitlenin hangi kanattan olduğunu anlamaları biraz zaman alacak. Ancak DEM Parti ile kurulan Kent Uzlaşısı formülünün gelecekte neler yaşatacağını yeterince hesap etmedikleri bir gerçek.

2019 seçimlerinde kurulan yerel seçim ittifakında HDP masanın altındaydı. 2023 seçimlerinde ise perdenin arkasında Yeşil Sol Parti ile işbirliği yapılmıştı. Bu süreçte "örselendik" sesleri yükselmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu olan 28 Mayıs'a doğru Zafer Partisi ile yapılan gizli protokol HDP çizgisinde travma yaratmıştı. HDP'nin akıl hocaları bu örselenmişliği 31 Mart öncesi bir fırsata çevirdi. Kent Uzlaşısı son derece stratejik bir politika manevrasıydı. CHP yönetiminde genel başkan değişiminde yaşanan boşluk ve Ekrem İmamoğlu'nun partideki gücü bu modeli hayata geçirdi.

2009 yerel seçimlerinde İstanbul'da Demokratik Toplum Partisi (DTP) adıyla seçime giren hareket 323.000 oy almıştı, 2014 seçiminde bağımsız adayları Sırrı Süreyya Önder'le 413.000 oy alan hareket, 2019 seçimlerinde ittifak yapmış ve oylar E. İmamoğlu'na gitmişti. 31 Mart 2024'de ise DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş sadece 183.000 oy aldı.

Kent Uzlaşısı modeli belediye meclisi üyeliklerinin paylaşımına dayanıyor. Konsensüs bununla bitmiyor, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve yabancı vakıflar bu modelin etkili oyuncuları. CHP'nin kurucu iradeden gelen markasını kaldıraç yaparak politika geliştiren ve bu modeli Brüksel-Berlin gibi başkentlerden alınan vizeyle destekleyen DEM Parti yöneticileri bu sürecin arkasında yaşanacakları da gayet iyi bilmekte.