ABD-Rusya arasında sıkışan Avrupa

Savaş dönüştürücü bir etkiye sahip. Taraflar politikalarını ve hatta aktörlerini yenilemek zorunda kalabiliyor. Bu yenilikler daha geniş alanlarda da kendisini gösterebilir.

Ukrayna savaşının Avrupa'da ekonomik ve siyasi etkileri devam ediyor. Ancak Rusya'nın hedefi belli Avrupa devletlerini ayrıştırmak ve ABD'ye gelecek tepkileri siyasal zeminde görünür kılmak.

ABD lideri Biden, Kasım 2024 seçimlerine kadar Ukrayna'da mesafe katetmek ve elde edilecek zaferle seçimden galip çıkmak istiyor. Çeşitli engellemeler ve cezalarla karşı karşıya olmasına rağmen Trump'ın kazanma ihtimali daha yüksek. Her iki ismin de Ukrayna meselesine bakışı çok farklı. Biden gidene kadar Rusya'yı sıkıştırmak isteyen kanat hem ABD hem de Avrupa'da etkili bugünlerde.

Alman komutanların skandal ses kaydı gündemden düşmüyor. Moskova bu kayda karşı sesini yükseltirken Ukrayna'yı destekleyen İngiltere'den ve Fransa'dan da çok tepki geldiğini biliyoruz. Almanya'nın bu gayrı ciddi tutumu müttefiklerini de kızdırdı.

Rus yetkililer doğrudan Berlin yönetimini suçlayarak "planlarının deşifre olduğunu" dile getirdiler. Eski Başkan Medvedev, Almanya'nın Rusya'yla savaşa hazırlandığını, asırlık rakipleri olan Almanların yeniden ezeli düşmana dönüştüğünü söyledi.

Rus medyası, Moskova'daki Alman büyükelçinin, Alman subayların Kırım hakkında kamuoyuna duyurulan konuşmasıyla bağlantılı olarak dışişleri bakanlığına çağırıldığını duyurdu.

Birileri Almanya-Rusya ilişkilerini onarılmaz hale getirmek için çalışıyor. Savaş sonrası Batı Almanya'da kurulan düzeni değiştirmek pek de kolay değil. Almanya dev ekonomisiyle dünya üretiminde önemli bir yere sahip, Avrupa Birliği'nin dinamosu ancak hibrit savaş atmosferinde 'bağımsız' değil.