Yılın ilk PPK'sı ve bu yıl için beklentiler

Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 2026 yılının ilk toplantısını gerçekleştirecek. PPK bu yıl da tıpkı bir önceki yılda olduğu gibi 8 kez toplanacak. Bu nedenle takvime göre bazı aylarda toplantı olmayacak. Mesela önümüzdeki şubat ayında toplantı yok. Bu bakımdan bazı aylardaki toplantılarda neredeyse iki aylık enflasyon gelişmeleri ve öngörüleri dikkate alınarak karar verilecek.

Peki bu yılın ilk toplantısında nasıl bir karar bekliyoruz Piyasada yapılan anketlerden ortaya çıkan ortalama beklenti PPK'nın bu ayki toplantıda 150 baz puanlık indirim yapacağı yönünde. Elbette 100 veya 200 puanı da dillendirenler de var. Bu farklı tahminlerin de kendi içinde anlamlı gerekçeleri olduğunu ifade edebiliriz. Ancak bu toplantıda farklı birkaç gelişmeyi göz önünde bulundurmakta fayda var.

İlk olarak Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın son yurtdışı yatırımcı toplantısındaki sözlü yönlendirmesini hatırlayalım. Karahan' a göre önümüzdeki iki ayda yani ocak ve şubat aylarında enflasyonda dalgalanma olma ihtimali var. Ancak hizmet enflasyonundaki katılığın azalması devam eden süreçte dezenflasyonun ana destekleyici unsuru olmaya devam edecek. Yani Karahan, ocak ve şubat aylarında göreceğimiz görece yüksek enflasyonun piyasaları tedirgin etmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Alışık olduğumuz üzere her yıl ocak ayında çeşitli gerekçelerle aylık enflasyonun yüksek geldiğini biliyoruz. Ücret ayarlamaları, yeniden değerleme oranı kapsamında yapılan düzenlemeler ve bozulan fiyatlama davranışları ocak ayının kronik enflasyonist gerekçeleri. Diğer yandan bu etkilerin kısmen şubat ayına da sarktığını da biliyoruz.

Ancak bu sene Ramazan ayının başlangıcı da şubat ayına denk geliyor ve maalesef Ramazan ayında gıda fiyatlarında "fırsatçılık" çok yoğun olarak karşılaştığımız bir durum. Bu konu ile ilgili bir sonraki yazımda kapsamlı bir değerlendirmeyi sizlerle paylaşacağım. Fakat bu yıl şubat ayı enflasyonunun ortalamaların üzerinde gelme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu şimdiden not edelim.