Ak Parti, Hatay'ı boşuna kazanmamış

31 Mart seçimlerinde Hatay'da nefes nefese geçen seçim yarışını yarım puan farkla da olsa Ak Parti adayı Mehmet Öntürk kazandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile önceki gün Hatay'a gittiğimizde gördüm ki seçimi Ak Parti'nin almasının nedeni, Hataylıların, yaraların sarılması noktasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve devlete duyduğu güven.

Hatay'ı dolaşırken, bir şehrin nasıl yok olup, nasıl yeniden ayağa kalktığını görüyorsunuz.

6 Şubat'ta Hatay ve diğer illerimizde yaşanan depremin son iki bin yılın en büyük felaketi olduğunu anlamak için 1400 yıllık Habib-i Neccar Camii'nin yıkılışını örnek vermek yeterli.

Hatay'ın önceden bildiğiniz semtlerini dolaşırken, ortada geçmişe dair hiçbir şey kalmadığını ancak tüm şehrin bir şantiye alanına döndüğünü gözlemliyorsunuz.

DEPREM ÖNCESİ KENTSEL

DÖNÜŞÜM DİRENİŞİ

Bakan Özhaseki ve ekibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz verdiği tarihlerde bütün illerdeki deprem konutlarını tamamlayıp hak sahiplerine teslim etmek için büyük bir çaba içinde. Bakan Bey'le gazetecilerin de bulunduğu otobüsle Hatay'ı dolaştık. Sohbet ettik.

Bakan Bey'in anlattıklarıyla, deprem öncesinde CHP'li belediyelerin kentsel dönüşüme karşı vatandaşları nasıl kışkırttığını bir kez daha gözlemledik. Mehmet Özhaseki, Hatay'ın Emek Mahallesi'nde, deprem öncesi mahalle sakinleriyle yaptığı ikna toplantılarını anlattı. Provokatörlerin de toplantıya sızmasıyla, insanları kentsel dönüşüme bir türlü ikna edememiş. Bakan Bey söylemedi ama benim öğrendiğime göre, provokatörler o toplantıda Özhaseki'yi taşlatmaya bile kalkışmışlar. Ve kentsel dönüşüm yapılamamış. Sonuç; 6 Şubat'ta Emek mahallesi tamamen yıkılmış ve beş bin vatandaşımız hayatını kaybetmiş.

BAKANLIK EKİBİ

ŞANTİYELERDE YAŞIYOR

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın genel müdürleri, daire başkanları da dahil tüm ekibi son bir yıldır neredeyse, deprem bölgelerindeki şantiyelerde yaşıyor. Yapılan her iş anında kontrol ediliyor. İşlerin yavaşlamasına izin verilmiyor. İşte tam bu nedenle de Bakan Özhaseki; "Cumhurbaşkanımızın verdiği sözü yere düşürmeyeceğiz. Gelecek yılın ortalarına kadar tüm hak sahiplerine evlerini teslim edeceğiz" diyor. Hem vatandaşlar, hem Bakan Bey, hem de ekibi buna inanıyor.

HALK TOPLANTILARINDA HERKES

DERDİNİ ANLATIYOR

Depremden etkilenen bütün illerde, "İl koordinasyon toplantıları" gerektiğinde ayda birkaç kere toplanıyor. Toplantıların büyük bölümüne bizzat Bakan Özhaseki de katılıyor. Bu toplantılar aksaklıkların tespitinde ve işlerin hızlanmasında büyük rol oynuyor.

Önceki gün Hatay'da da hem il koordinasyon toplantısı hem de Hataylı vatandaşlarla basına açık toplantı vardı. Hataylılar ve sivil toplum örgütü yöneticileri, Bakan Özhaseki'ye hem aksadığını düşündükleri konuları sordular hem de taleplerini ilettiler. Şehir planlamacıları odasından, mimarlara, muhtarlara kadar herkes sorularını sordu, taleplerini dile getirdi. Hataylılar, imar kanunlarında yapılması gereken değişikliklerden, yeni yapılacak yolların ve parkların durumuna kadar her konuyu takip ediyor ve bakanlık yetkilileriyle paylaşıyor. Şehirlerine sahip çıkıyorlar.