Süreçte kritik bir eşik daha aşıldı

Çerçeve yasa"nın çıkmasına karşın İmralı ve Kandil'in, silahları teslim etmek için yasa kapsamında kurulacak alt kurulda Öcalan'ın resmi olarak görev almasını beklediğini yazmıştık.

Bu konuda bir tıkanma olmasa da bir tartışmanın yürüdüğünü ve Hükümetin yeni çözüm formülü arayışında olduğunu belirtmiştik.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, dün katıldığı bir programda bu duruma açıklık getirdi. Uçum, "Silahsızlanma ve Stratejik Koordinasyon" alt kurulunda Abdullah Öcalan'a görev verileceğini açıkladı.

Uçum, bunun "Öcalan'ın süreçteki rolünü daha iyi icra edebilmesi için oluşturulmuş bir imkan olduğunu" söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un bu açıklamasıyla beraber süreçteki en büyük engellerden birinin de aşıldığı anlaşılıyor. Ayrıca Öcalan'ın komisyonda görevlendirilmesi, Kandil'in silahları bırakması önündeki en büyük bahanenin de ortadan kalkması anlamına geliyor.

Uçum, Devlet Bahçeli'ye atfedilen "İmralı Adası'nda Öcalan'a villa yapıldı" haberlerine de açıklık getirdi. Yeni yapının cezaevinden bağımsız bir konut olmadığını, buranın cezaevine bağlı ek bir ünite olduğunu söyledi.

Şüphesiz, Abdullah Öcalan'ın komisyonda görevlendirilmesi ve yeni konut yapıldığı haberleri kamuoyunda ciddi tartışmaları da beraberinde getirecektir. Uçum, İmralı'ya tanınan imkanların "örgütün tasfiyesi" amacını taşıdığının özellikle altını çiziyor. Buna rağmen konunun siyasi istismara çok yatkın olduğunu vurgulamak gerekiyor.