PKK'nın kısa tarihi

"Apocular" olarak adları 1970'lerde duyulmaya başlandı. 1973'te Ankara Çubuk'ta ilk toplantısını gerçekleştirerek partileşme yoluna girdi. 1978'de Diyarbakır'da kuruluş toplantısını gerçekleştirerek PKK adını aldı. 12 Eylül'e kadar karıştığı olaylarla iyice popüler hale geldi. Özellikle Kürt örgütlerine karşı yürüttüğü suikast ve cinayetlerle geriden geldiği Kürt örgütleri arasından sivrilmeyi başardı.

PKK'nın bugüne kadar değişmeyen en belli başlı el kitabı "Kürdistan devriminin yolu" adlı örgüt bildirisidir. "Bağımsız Kürdistan" devleti kurmayı amaçlayan örgüt, bunun için "ulusal kurtuluş savaşı" stratejisini benimsiyordu. 12 Eylül darbesinden bir yıl kadar önce Suriye'ye kaçmayı başaran Abdullah Öcalan, örgütünü de peyder pey Kuzey Irak'a, Barzani'nin kontrolü altındaki bölgelere çekmeye başladı. Lübnan ve Şam'da Türkiye'ye karşı başlatacağı silahlı mücadeleyi hazırlanan Öcalan, 15 Ağustos 1984'te Eruh-Şemdinli baskınlarıyla Türkiye'ye karşı 40 yıldır devam eden terör dönemini başlattı.

Örgütün kurucusu ve lideri ilk günden beri Abdullah Öcalan oldu. Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilmesine rağmen bu gerçek değişmedi. Örgütte birçok yönetici isim sivrilse de hiçbiri bir "lider" olarak adından söz ettiremedi. 1999'dan günümüze İmralı'da hapis yatsa da Öcalan örgütüne liderlik etmeyi sürdürdü. Öcalan'ın yakalanması PKK'nın Şam rejimi, İsrail, İran ve kısmen de Irak'ın elinde vekalet örgütüne dönüşmesini getirdi. Öcalan ise bu vekalet ilişkisine göz yumarak durumu Türkiye ile pazarlık yapmak için kullandı.

Türkiye, terör örgütü PKK'yı 40 yıl sonra Erdoğan liderliğinde askeri olarak yenip bitirme noktasına getirdiğinde çözüm kapıları tekrar açıldı. Defalarca örgütüne çağrı yapan Öcalan'ın sözleri bu kez PKK'da karşılık buldu. Öcalan, örgütünü yenildiği anda "çözüme" ikna etmeyi başardı. Öcalan, PKK'nın miadın doldurduğunu kabullenerek siyasi yollardan mücadele edeceği "Demokratik ulus" stratejisini geliştirdi. "Kürdistan Devriminin Yolu" kitapçığından sonra PKK'nın yeni el kitabı "Demokratik ulus" stratejisinin formüle edildiği Öcalan'ın kaleme aldığı yeni broşür olacak.