FETÖ, CHP'den de kovuluyor

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte dünya yeni bir yola girdi. ABD'nin Avrupa'ya sağladığı güvenlik şemsiyesi kalktı. Avrupa, yeni bir güvenlik mimarisi oluşturmaya yöneldi. ABD, İsrail ile birlikte İran'a açtığı savaşta yalnız kaldı. İngiltere-Rusya ve Avrupa-Rusya gerilimi hiç bu kadar doruğa ulaşmamıştı. İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan uluslararası sistem can çekişirken, yeni bir dünya savaşı riski belirdi.

İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırım, Batı Şeria'yı ilhak süreci, Lübnan'ı işgali, Suriye üzerindeki tehdidi ve İran'a saldırısı, Ortadoğu'da adeta cehennemin kapılarını araladı. Dünya ve Ortadoğu yeniden bir altüst oluşun içindeyken; Türkiye'de olup biteni "terörsüz Türkiye" süreci ve CHP'yle ilgili "mutlak butlan" kararını, dünyadaki gelişmelerden bağımsız değerlendirmek elbette mümkün değil.

Yakın tarihte devlet refleksi hiç bu kadar görünür ve etkin olmamıştı. Bugün "Terörsüz Türkiye" sürecini kimsenin salt "siyasi bir akıl"la açıklayamamasının sebebi bu. Zorlama teorilerin hiçbir yere oturmadığı açık. Partiler üstü bir akıl olmasa, herhalde kimse İmralı-DEM-Kandil eksenini "iç cepheyi güçlendirme" hamlesinin bir parçası olarak değerlendiremezdi.

En büyük iç güvenlik tehdidi kuşkusuz FETÖ'dür. Sebebi, bu yapılanmanın aynı zamanda İsrail'in 5. kol uzantısı olmasıdır. Bölgesel bir çatışmanın eşiğinde devlet, kendisini bu örgüte karşı hangi tedbirler gerekiyorsa onu almak zorunda hissediyor. 15 Temmuz sonrası devletten kovulan örgütün siyasette, ekonomide ve sanat dünyasındaki varlığı ise devam etti. FETÖ'nün siyasetteki en etkili yapılanması ise CHP'deydi.