Çocuk sahibi olamamak cinselliği nasıl etkiler

Çiftlerin psikolojisini olumsuz etkileyen bu duruma tedavi süreçlerinin stresi, ekonomik kayıplar ve hayal kırıklığı da eklenirse cinsel yaşam bitme noktasına gelir.

Cinsel isteğim yerine gelir mi

SORU:

39 yaşında 15 yıldır evli bir erkeğim. Eşimle tüm çabalarımıza rağmen çocuk sahibi olmadık. Tedavileri sonlandırdık ama bende cinsel istek kalmadı. Bu durum düzelir mi G.E.İstanbul

CEVAP:

Toplumsal cinsiyet rolü ve ailelerin beklentileri evli bir çiftin 1-2 yıl içinde çocuk sahibi olmasını bekler. Çocuk sahibi olamamak adeta erkekte bir eksiklik ve utanç, kadında üzüntü ve suçluluk duygularına neden olur. Bu duygulara tedavi süreçlerinin neden olduğu fiziksel ve ruhsal yorgunluk, ekonomik kayıplar ve hayal kırıklığı da eklenince ne cinsellikten ne de başka şeylerden zevk alacak enerji ve istek kalır. Ayrıca tedavi süreçlerinde haz almaktan çok takvime bağlı yaşanan mekanik bir cinsellik, kullanılan ilaçlar, mahremiyet sınırlarının ihlali, sürekli bir umutla üzüntü arasında gidip gelme çifti cinsellikte soğutabilir. Tedavinin bir şekilde sonlanması durumunda bile cinsel isteksizlik ve diğer cinsel işlev bozuklukları devam edebilir. Böyle durumlarda normalleşebilmek, kayıp- yas duygularıyla baş edebilmek ve işlevsel bir cinselliğe dönebilmek için mutlaka deneyimli bir uzmandan profesyonel destek alınması gerekir.

Eşim niye benden uzak duruyor