Mars'tan Meclise Elon Musk

Elon Musk'ın dünyayı şaşırtmayı ne kadar sevdiğini artık hepimiz ezbere biliyoruz.

Ama bu seferki hamlesi başka Amerika Partisi. Evet, adam kendi siyasi partisini kurdu.

Hem de Donald Trump'la fena kapıştıktan birkaç hafta sonra.

CNN International diyor ki, Musk aslında ABD'nin 80'ini temsil edecek bir parti hayal ediyor. Yani "Ne Demokrat, ne Cumhuriyetçi Hepimiz Amerika'yız" diyor kısaca.

Tabii işin içeriğine bakınca, Musk'ın fikirleri biraz karmaşık. İklim değişikliğiyle savaşmak istiyor, devleti fazla büyütmeyelim diyor.

Kadınlar daha çok çocuk yapsın istiyor, yasa dışı göçmenleri ülke için varoluşsal tehdit olarak görüyor.

Mali olarak muhafazakâr, sosyal olarak liberal, hatta yer yer liberten bir kafa.

Washington, "Amerikalıların 56'sı üçüncü bir parti lazım diyor ama sandık başına gidince yine Demokrat ya da Cumhuriyetçi'ye oy veriyor." 2024 seçimlerinde bile oyların 98,2'si Trump ile Kamala Harris arasında paylaşılmış.

Axios da "Musk önce eyalet bazında seçim kazanmalı" diye uyarıyor. Çünkü ABD'de parti kurmak kolay iş değil. Federal Seçim Komisyonu'nun (FEC) türlü türlü kuralları var. Ayrıca Musk gibi kutuplaştırıcı bir ismin seçmene kendini sürekli hatırlatması lazım.

Al Jazeera de, "Musk'ın parası çok ama bu iş kolay değil." İki partili sistem 160 yıldır ayakta. Trump'ın bile hâlâ 40'ın üzerinde kemik bir oyu var. Daha önce Ross Perot gibi milyarderler de bu işe kalkıştı, 20 oy aldı ama tek bir eyalet bile kazanamadı.

New York Post cephesine gelirsek Onlar diyor ki, Musk'ın denemesi, son 150 yılın tüm üçüncü parti denemeleri gibi başarısız olur.

Çünkü ABD'de son kez 1858'de Cumhuriyetçi Parti başarılı oldu. O da Whig Partisi dağılmak üzereyken. Bugünse Demokratlar ve Cumhuriyetçiler hâlâ çok güçlü.

Musk'ın elinde başkalarının sahip olmadığı dev bir koz var: big data.

Adamın elinde X (eski Twitter), Tesla'nın araçlarından akan veri, Starlink, Neuralink Her yerden data akıyor.

Şaka değil! Milyarlarca insanın yazdığı, çizdiği, konuştuğu şeyler Musk'ın serverlarında dönüyor.

Sadece big data değil, bir de siber istihbarat gücü var. Dijital DNA'yı düşün.

Hepimizin sosyal medyadaki davranışlarımızdan, beğenilerimizden, kimlerle etkileşime girdiğimizden çıkarılan dijital profiller. Kimin hangi meseleye tepki verir, neye sinirlenir, neyi destekler

Musk bu verilere belki de ABD hükümetinden bile daha iyi erişiyor.

Bu yüzden ben şunu soruyorum, Musk, kendi Cambridge Analytica'sını kurarsa ne olur


Warning: mysqli_close() expects exactly 1 parameter, 0 given in /home/koseyazarioku.com/public_html/themes/templates/footer_yazi.php on line 19