CHP bu sefer halkı dinlemeyi başarır mı

CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel'in sırtında çok ağır bir yük var.

Manisalı genç bir eczacı olarak çıktığı siyaset yolculuğunda vardığı bu son nokta, onun bu yükü kaldırıp kaldıramayacağını hep birlikte göreceğimiz dönemin de başlangıcı.

Özgür Özel, genel başkanlık koltuğuna 'değişim' sloganıyla geldi. Ama bu sloganın içi boş. Sadece genel başkan değişiminden mi söz ediyoruz, yoksa daha genel ve anlamlı, CHP'yi iktidara taşıyacak bir değişimden mi

Esasen bakacak olursanız, CHP'nin Özgür Özel dahil son üç genel başkanı bu koltuğa hep 'değişim' vaat ederek geldi. Ama biliyorsunuz ilk ikisi bunu başaramadı.

Deniz Baykal, İngiltere'deki 'Yeni Sol'dan esinleniyordu, olabilecek en eskiye, Atatürk fotoğrafıyla propagandaya kadar düştü.

Kemal Kılıçdaroğlu, 'Yeni CHP'den söz ediyordu, belki pek çok önemli değişimi dile getirdi ama inandırıcı olamadı, partisi de zaten bu değişimlerin bir bölümünü içselleştiremedi.

Şimdi sıra Özgür Özel'de. O da 'değişim' diyen ekibin temsilcisi ama onun kastettiği 'değişim' nedir, hiçbirimiz bilmiyoruz. Bence Özgür Özel'in kendisi de bilmiyor.

Türkiye, maalesef uzun zamandır bir 'anti-entellektüalizm'in etkisi altında. Sanılıyor ki, hayat sadece pratikten ibarettir ve başarılı olmak için de pragmatik olmak yeterlidir.

Hayatın pratiği de, pragmatik olmak da önemli hasletler elbette ama hayatta ve siyasette başarı için yeterli değiller. Arkada hayatın pratiğinden hareket eden bir fikirler demeti, o fikirler üzerine örülmüş bir strateji yoksa, pragmatik olmak sonunda Kemal Kılıçdaroğlu ilkesizliğine varıyor.

CHP 100 yaşında bir parti. Böylesi bir tarihi silip elbette yola beyaz bir sayfayla başlamak mümkün değil.
Ama Özgür Özel eğer başarılı olmak ve bu ülke tarihine olumlu anlamda geçmek istiyorsa, yola 'Acaba Türk milleti ne istiyor' sorusunu sorarak başlamalı.

Eminim kendisi milletin ne istediğini bildiğini zannediyor, hatta bildiğine canı yürekten inanıyor ama bir an için kendi inancını bir kenara bırakıp birden fazla araştırmacıyı ve araştırma şirketini kullanarak bu soruya cevap aramalı.

Sonra da araştırma şirketlerinden gelen cevapları mümkün olduğunca geniş katılımlı bir siyasibilimsel toplantıda değerlendirmeli, partisine buna göre bir yol çizmeli.

CHP'nin önünde şimdi çok önemli bir yerel seçim var. Bu seçimle ilgili hazırlıklar doğası gereği başka her şeyin önüne geçecektir ama bence Özgür Özel buna direnmeli ve önce partisine bir yol aramalı. Çünkü bugüne kadar üzerinde yürünen yol, Türk milletinin istediği yol olsaydı, CHP zaten iktidar olurdu.