Ahmet Türk: Normalleşme umut verdi ama bir şey çıkmadı

Üç yıldır süren Kobani Davası dün sonuçlandı.

Davada, 6-8 Ekim 2014'te 37 kişinin öldüğü Kobani olaylarını sokağa çıkma çağrısı yaparak, azmettirdiği iddia edilen dönemin HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de aralarında olduğu 108 sanık yargılanıyor.

31 Mart sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel arasında başlayan normalleşme ve yumuşama rüzgarı, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonuna uğramamış görünüyor.

Çünkü Demirtaş 42, Yüksekdağ 30 yıl 3 ay, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise 10 yıl hapse mahkum edildi. Toplam 26 sanığa ceza verildi.

Örgüt üyeliğinden mahkum edilen 81 yaşındaki Türk, bu ceza kesinleştiği takdirde tutuklanacak.

Erdoğan, Kobani Davası'nda verilen kararlara yönelik tepkiyi yumuşatmak için, 28 Şubat'tan tutuklu emekli paşaların cezasını kaldırıldı.

Tamamına yakını 80 yaşın üzerinde olan emekli paşalar cezaevinde kalamayacakları yönündeki raporlara rağmen bir yıldır içeride tutuluyordu.

Şimdi, paşalar bırakılırken, bir mağduru diğerine kırdırırcasına onlarla yaşıt Ahmet Türk, bir kez daha cezaevine konmak isteniyor.

Dün Ahmet Türk'le Kobani Davası'nı konuştuk.

? Kararları nasıl değerlendiriyorsunuz

Aslında bu Türkiye'nin geleceğine dinamit koymaktır. Halkları karşı karşıya getirecek bir siyaset ve ötekileştirme politikasıdır. Bugün bizim kucaklaşmaya, sorunları birlikte çözmeye ihtiyacımız var. Bu süreç sadece Kürtlere zarar vermiyor. Türk halkına da zarar veriyor. Demokrasinin ve hukukun olmadığı bir ülkede insanların mutlu olması imkansızdır. Türkiye'nin güçlü bir devlet haline gelmesine imkansızdır. Türkiye'de demokrasi olsaydı hem Ortadoğu'nun en güçlü ülkesi olurdu hem tüm Kürtleri kucaklayacak bir devlet olurdu. Ama maalesef bunu beceremiyor, yapmıyor.

Biliyorsunuz, Diyarbakır'da bir miting (5 Haziran 2015) oldu o dönemde dört kişi ölmüştü. O zaman Selahattin Bey (Demirtaş) kürsüdeydi. Ve "Aman aman" diyordu, "provokasyona gelmeyin, lütfen sakin olun." Bunu yapan insan için "37 kişinin katili" dediler. Ceza verdiler Selahattin Bey'e.

CHP'nin bu süreçte barışı, kardeşliği, demokratik bir geleceği sağlayacak bir rol oynaması lazım. Bunlara fırsat verirsek Türkiye büyük bir zarar görür. Ve hepimizin dileği, halkların ortak demokratik değerlerde buluştuğu, demokratik bir Türkiye'dir. Ortak demokratik değerler etrafında buluşmalıyız. Bizim temel isteğimiz budur. Barışın sağlanmasını ve kardeşliğin oluşmasını elimizden geldiğince savunacağız.

? Size 10 yıl ceza verildi. Ceza kesinleşirse yatacak mısınız

Ben dışarı çıkmam. Yatarsam yatarım. Bu yaştan sonra Avrupalarda rezil mi olayım Cezaevinde yatarım daha iyi. Çok önemli değil, onu düşünmüyorum.

? Kayyum gibi bir sonuç doğurur mu, ne dersiniz

Doğurmaz. Bu cezanın önce Yargıtay tarafından onaylanması lazım.Bu ülkede hukuk var mı diye sorarsanız, yok. Önemli olan halkın iradesine saygı gösterilmesi. Bizim için önemli olan budur. Halkımızın bu siyasete karşı duruşu, bu siyasetin yanında olmadığını göstermesi önemlidir.

Bu siyasetin yanlışlığını ortaya koyan bir seçim yaşadık. Bizim için önemli olan odur, halk iradesidir. Halk iradesi güçlü bir şekilde ortaya çıktı. Şimdi AKP yüzde 26 oy alıyor, partimiz Mardin'de yüzde 57. Kayyumu atamış, atamamış. Tek üzüntümüz şu olacak: İradeye saygısızlık.