Daha çok yemek yerler

Hayır, yaygın kullanılan "Daha çok fırın ekmek yemesi lazım" halk deyişine atıfta bulunmuyorum. CHP'de eski-yeni genel başkanlar ile bazı belediye başkanlarının yemekli toplantılarına dikkat çekmek istiyorum!

CHP, 31 Mart Mahallîseçimlerinde elde ettiği başarının tadını bir türlü çıkaramıyor!.. Çünkü parti içindeki iktidar mücadelesi azalmak şöyle dursun, günbegün daha da şiddetleniyor. Hâlihazırda dolu olan önemli koltuklara yeni talipler çıkıyor. Dolayısıyla yeni iş birliği ve odaklanmalar, hizipler, yeni dengeler oluşuyor. Dün arkadan hançerlemekle suçlanan isimlere, bugün kol kola yol yürümek veya öyle bir zemin oluşturmak için fırsatlar kollanıyor. O kadar sık taraf değişimi görüntüsü yansıyor ki, kim hangi gelişmeye dikkat kesileceğini şaşırıyor. Sahnede şimdilik dört önemli aktör boy gösteriyor, sadece boy göstermek değil tabii ileriye dönük hamleler için güç devşirmeye çalışıyorlar Hayli uzun süren bir randevu alma gayretinden sonra, nihayet Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi, beraber yemek yediler. Bu yemekli toplantı belki de gereğinden fazla konuşuldu. Bir sonuç çıkar mı, belli değil... Ama ilk yansıması şöyle oldu: CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski genel başkanlar (Abiler diye de tesmiye edilen) Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın'la yemekte bir araya geldi. Söz konusu buluşmanın ilan edilen gerekçesi, 6 Eylül'de toplanacak olan tüzük kurultayı idi. Ama onunla sınırlı kalmadı tabii. Özgür Özel, 5 Kasım 2023 kurultayında oturduğu liderlik koltuğunda nedense kendisini rahat hissedemiyor.

İlk başlarda bir nebze güçlü hava estirmesine rağmen, çok çabuk düşüş yaşamaya başladı. Bu durum kendisini tedirgin ediyor. İpleri elinde tutabilmek için yeni adımlar atıyor. Amma çok yanlış adımlar! CHP'nin eski çıkmaz sokaklarına daldı. Bu memlekette Kemalizm bezirgânlığının şampiyonu CHP'dir. Gelgelelim aynı CHP'ye millet üç çeyrek asırdan beri iktidar yetkisi vermiyor Özgür Özel, yeni mezun olan bazı teğmenlerin, en hafif tabiriyle kural dışı, disiplinsiz eylemini sahiplenerek bir yerlere selam çakmaya çalışıyor. 28 Şubat Döneminin en sıkıntılı zamanlarında"GENÇ SUBAYLAR RAHATSIZ"başlıklarıyla, fitne ateşi körüklenmeye çalışılıyordu. Bu memlekette'Cumhuriyet Mitingleri'ile birileri bir şeyler yapmaya çalıştı. Sonuç malum Bakınız 1960'lı yıllarda ülkemiz çok büyük sıkıntılar yaşadı. Talat Aydemir'in akılsızca giriştiği maceralar sebebiyle, yüzlerce Harbiyeli gencin istikbali heba oldu Aynı hataları tekrarlamanın bir mantığı yok. Çiçeği burnunda teğmenlerin bahse konu eyleminin dibinde ne yatıyor Bunu, devletin ilgili kurumları kendi kodları içinde elbet çözecek ve gereğini yapacaktır. O yüzden Özel'in buradan bir puan kazanmaya çalışması beyhude. Keza bir sokak röportajında, görünürde AK Parti'ye, ama aslında bütün millete hakaret eden çok seviyesiz kişiyi, taltif edercesine getirip protokol sıralarına oturtması, Özgür Özel'in kendi ayağına ateş etmesidir Böyle atraksiyonlarla liderliğini filan pekiştiremez. Ekrem İmamoğlu'nun tazyiklerine karşı başka şeyler de gerekli tabii. Bu minvalde yeni bir yemekli görüşme gerçekleştirdi. Ekrem İmamoğlu'nun pek hoşuna gitmeyen bir yemekli toplantı daha Bu defa sofradakiler Özgür Özel, Kılıçdaroğlu ve Mansur Yavaş.

Mansur Yavaş'ı hiç hafife almayın Az konuşuyor ve konuşunca da dikkatli konuşuyor. Dengeleri iyi gözetiyor. Bunun sonuçlarını da alıyor. CHP'de olup milliyetçi muhafazakâr kesimden oy almak hayli maharet gerektirir. Yavaş'ın mahallîseçimlerde aldığı yüzde altmış oyu var Ve daha da önemlisi, anketlerde; Cumhurbaşkanlığı için Yavaş'a oy veririm diyenler, İmamoğlu'na veririm diyenlerden on puan fazla. Yani PR çalışmalarında ileride görünen İmamoğlu, haddizatında Yavaş'ın gerisine düşmüş durumda. Bunu tersine çevirmek için, İmamoğlu ekibi hararetle çalışıyor. Bakalım ileride ne gibi yeni dengeler ortaya çıkacak. Mansur Yavaş Ankara il danışma kurulu toplantısında yaptığı çıkışla dikkatleri bir kere daha üzerine topladı. DEM ve Hüda Par'a mesafe konulması çağrısı epey yankılanacaktır. Bilhassa, Özgür Özel'in DEM Parti'ye gösterdiği ilgi ve alaka dikkate alınırsa, parti içinde yeni bir tartışmanın alevlenmesi beklenebilir. Yavaş'ın çıkışı dikkatli ve hesaplı bir çıkış. Hem CHP hem de milliyetçi muhafazakâr kesim olmak üzere geniş bir yelpazede siyaset yapmak istiyor. Doğrusu şu ana kadar hayli mesafe aldı. İmamoğlu'nu belli noktada zapt etmek için çabalayan Özel, şimdilerde hem Kemal Kılıçdaroğlu hem de Mansur Yavaş'ın hareketlenmesine karşı büsbütün sıkışmış görünüyor. Tüzük kurultayının nasıl gerçekleşeceği de bu arada önemli. Çünkü mevcut durumda tüzükle ilgili çok geniş talepler var. Çok da ihtilaf konusu mevcut Görünürde parti tabanından en geniş katkıyı almak üzere yürütülen bir faaliyet var. Lâkin Genel Merkez'e 90 milletvekili kontenjanı verilmek istenmesi, teşkilatla ipleri geriyor. Bir tarafta merkez ile teşkilat kademeleri arasındaki ciddi sürtüşmeler, diğer yanda merkezin bizatihi içinde kıyasıya iktidar mücadelesi CHP'yi yakın gelecekte çok zora sokabilecek zıtlaşmalar baş gösterebilir. Yani Özgür Özel'in durumu hiç rahat değil. Çapraz hareketler pek fazla. Özel-İmamoğlu, İmamoğlu-Kılıçdaroğlu, İmamoğlu-Yavaş arasında gerilim, beklenmedik şekilde tırmanabilir.