Yerel Seçimlere Doğru Anadolu

Yerel seçimlere yaklaşırken Anadolu'nun nabzını tutan CHP kurmaylarının gözlemlerinden edindiğimiz bilgileri şöyle özetleyebiliriz:

İstanbul'da Ekrem İmamoğlu, yaklaşık 3 puan ileride. Kentte şu anda CHP'nin elinde bulunan 14 ilçeye Sancaktepe, Bayrampaşa ve Üsküdar'ın eklenmesi bekleniyor. İstanbul'da DEM'in adayları olan Meral Danış Beştaş ile Murat Çepni kendi tabanlarında güçlü gözüküyor. Ancak, bu tabanın yüzde 25-30'unun hâlâ Ekrem İmamoğlu'nun yanında olduğu kanısı egemen.

Ankara, Bilecik, Burdur, Kırşehir, Mersin, Adana ve İzmir'de sorun yok. Ankara'da Gölbaşı, Polatlı, Beypazarı, Nallıhan, Keçiören gibi ilçelerde de Mansur Yavaş'ın ve adayların etkisiyle CHP yeni belediyeler kazanabilir. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde çoğunluğun CHP'ye geçmesi büyük olasılık gibi gözüküyor.

CHP'nin yönettiği Edirne'de ve Artvin'de çekişme yaşanabilir.

Kırıkkale'de CHP'lilerin sessiz, sakin, ancak çalışkan milletvekili, "atom karınca" diye nitelendirilen Ahmet Önal'ın belediye başkanı adaylığı havayı değiştirmiş. CHP'liler, Kırıkkale'yi alacaklarını düşünüyorlar.

Özgür Özel'in memleketi Manisa'nın MHP'den alınabileceği, Şehzadeler ilçesinin de CHP'ye geçebileceğinden söz ediliyor.

Antalya'da CHP ile AKP arasında sıkı bir yarış var. Kilis'te CHP'liler sürpriz bekliyor. Balıkesir, Bursa'nın adayları Ahmet Akın ve Mustafa Bozbey'in ayrı bir hava estirdikleri, bu iki kentin büyükşehir olarak bu seçimde alınması ümidi çok yüksek.

CHP'nin, hemen hemen tüm yurtta yükseliş ve yeni belediyeler kazanma noktasına gelmesi, büyük ölçüde yoksulluk ve ekonomik sıkıntılara dayandırılıyor.

AKP'nin emekçi kesimleri bunaltan politikaları, iktidar ortaklarına oy vermiş kitleleri CHP'ye, YRP'ye ve Zafer Partisi'ne yönlendiriyor. İYİ Parti, giderek eriyor.

Saray'daki AKP'linin, kötüye gidişi düzeltmek üzere seçime doğru siyasal ve ekonomik kimi hamleler yapması bekleniyor. Bunların içinde Kürt kartının olabileceği de dile getiriliyor.