Pirelli Takvimi'nden Hindistan'a aşk mektubu

DÜNYANIN en ünlü takvimlerinden Pirelli, 2027 yılını Hindistan'a ayırdı. Ülkenin kültürünü, renklerini, insanlarını, geleneklerini ve modern yüzünü fotoğraf sanatının diliyle görselleştiren takvimin tanıtımı Hindistan'ın baş kenti Yeni Delhi'de cuma akşamı düzenlenen özel bir galayla yapıldı.

Her yıl farklı bir isimle çalışan Pirelli, 53'üncü edisyonunu 60 yıldır Hindistan'ın kamusal ve özel yaşamını belgeleyen usta fotoğrafçı Raghu Rai'ye emanet etmişti. Kendi arşivindeki ikonik fotoğrafları çağdaş Hindistan'ın yüzleriyle buluşturmayı hedefleyen Raghu Rai'nin ani vefatının ardından bayrağı kızı Avani Rai devraldı. Daha sonra 2026 takviminin fotoğraflarını çeken Slve Sundsb'nun da katılmasıyla Pirelli Takvimi bu yıl tarihinde ilk kez üç fotoğrafçı tarafından tamamlanmış oldu.

Mayıs ve eylül ayları arasında çekimleri tamamlanan takvim, iki ayrı bölümde toplam 36 fotoğraftan oluşuyor. Bunların 18'i Slve Sundsb'nun kadın portrelerine, diğer 18'i Raghu ve Avani Rai'nin ortak projesine ait.

Haberin Devamı

Avani Rai - Fotoğraf: Slve Sundsb

HİNDİSTAN TEK BİR FOTOĞRAFA SIĞMAZ

Geçen yıl doğanın temel unsurlarını konu alan Pirelli Takvimi'ni hazırlayan Norveçli fotoğrafçı Slve Sundsb, bu kez Hindistan'ın çok katmanlı kültürünü görselleştirmeye yönelmiş.

"Gözlerinizi kapatın ve Hindistan'ı düşünün. Ne görüyorsunuz Belki bir renk, bir yüz, kalabalık bir sokak, bir manzara ya da bir ritüel... Ancak Hindistan hiçbir zaman tek bir şey değildir" diyen fotoğrafçı ülkenin ruhunu yakalama görevini Raghu ve Avani Rai'ye bıraktığını, kendisinin ise kumaşların dokuları, renkler, ışık ve kontrastlarla oynayarak Hintli kadınların portrelerine odaklandığını söylüyor.

Taş duvarların gölgelerini, rengârenk kumaşları, çiçeklerı ve mimari ayrıntıları kadın portrelerinin birer parçasına dönüştürmüş.

Fotoğraf: Avani Rai

Slve Sundsb, kadroyu oluştururken Hindistanlı ya da Hint kökenli, kendi alanlarında iz bırakmış kadınları seçti. Oyuncular Aditi Rao Hydari, Avantika Vandanapu ve Freida Pinto, müzisyen Anoushka Shankar, şair Rupi Kaur, modeller Lakshmi Menon ve Bhavitha Mandava, yazar ve televizyon sunucusu Padma Lakshmi ile fotoğrafçı Avani Rai, takvimin dokuz kadın kahramanı oldu.

Haberin Devamı

Takvimde yer alan oyuncu Aditi Rao Hydari, çekimlerde kendisini bir çiçeğe dönüştürerek çiçeklerin Hint kültüründeki önemini vurguladıklarını, her fotoğrafı Hindistan'a yazılmış bir aşk mektubu olarak gördüğünü söylüyor.

Padma Lakshmi

BABASININ FOTOĞRAFLARINI SOKAKLA TEKRAR BULUŞTURDU

Raghu Rai'nin başlangıçtaki düşüncesi, arşivinden seçtiği fotoğrafları çağdaş portrelerle aynı karede buluşturmaktı. Böylece Hindistan'ın geçmişi ve bugünü arasında görsel bir ilişki kurulacaktı.

Ancak babasının ölümünden sonra projeyi devralan Avani Rai, bu fikri farklı bir yöntemle hayata geçirdi. Stüdyoda çalışmak yerine babasının yıllarca fotoğraf çektiği sokaklara döndü.

Haberin Devamı

"Babam sokağa aitti" diyen Avani Rai, onun eski fotoğraflarını çekildikleri mekânlara taşıdı. Babasının görüntülerini yeni fotoğrafların içinde koruyarak aynı yerlerin bugünkü yaşamını da kadraja aldı.

Eski Delhi'nin çiçek pazarları, tarihî mahalleleri, dar sokakları ve Yamuna Nehri kıyısı bu fotoğraflarda yeniden hayat buldu.

ARA GÜLER'İN ARKADAŞI

Yeni Delhi'deki basın toplantısında soruları cevaplayan Avani Rai, babasıyla ilişkisini anlatırken duygusal anlar yaşadı.