Karanlık ruhların aydınlık ressamı Horasan'a veda

SANATÇI Mustafa Horasan'ın ani kaybıyla büyük bir yas bulutu çöktü kültür dünyasının üstüne.

En üretken döneminde gelen çok erken bir kayıp. İstanbul Fenerbahçe'de geçirdiği bir motor kazasında 61 yaşında hayatını kaybeden Mustafa Horasan'ı dostları dün ikindi vakti Moda Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Çeşme'deki ebedi istirahatgahına uğurladı.

Aydın'da 1965 yılında dünyaya gelen usta sanatçı, 1986 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Ana Sanat dalı, Özgün Baskıresim Bölümü'nden mezun oldu.

Aldığı grafik eğitimi sanatının en belirleyici tarafıydı. Okuduğu kitapları görsel bir dile aktararak başladı sanat hayatı. Edebiyat ilk etkilendiği kaynakların başında geliyordu. Edgar Allan Poe'nun grotesk, karanlık dünyasını çok sevdi ve o atmosferi hiç kaybetmedi sanat hayatı boyunca. İnsanın içindeki karanlığı anlattı.

Haberin Devamı

İlk gençlik yıllarında babasının getirdiği müze kataloglarından birinde gördüğü İngiliz sanatçı Francis Bacon resimleri ise onun sanatının yönünü belirleyen bir diğer önemli esin kaynağı oldu. Amorf insan bedenleri, hikayeden çok duygunun resmini yapmaya yöneltti onu. İnsanın psikolojik ve varoluşsal hâllerini görünür kılmaya çalıştı. Eserlerinde klasik anlamda güzel, dengeli ya da idealize edilmiş figürler yerine bozulmuş, parçalanmış, dönüşmüş bedenlere yer verdi. Bacon gibi Horasan da insan bedenini psikolojik gerilimin alanı olarak kullandı.
Mutasyona uğramış, mekanikleşmiş insan bedenleri yaşadığımız çağın gerilimlerini, savaşları, şiddeti, dayatılan tüketim kültürünü temsil eder.

2010 yılında İstanbul'daki Pi Artworks'te açtığı "İçindeki şeytanı öldürürsen meleği de öldürürsün" sergisi gerek malzeme çeşikliliği gerekse içeriği ile Horasan'ın dünyasının özeti gibiydi.

1990'lı yıllardan sonra Türk figür resminin önemli temsilcilerinden biri olarak sanat hayatını sürdüren Mustafa Horasan, Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak da çalışıyordu. Sanatçının, yurt içi ve yurt dışı özel koleksiyon ve müzelerde eserleri bulunuyor.

Sanatı kadar kişiliği ile de çevresinde çok sevilen biriydi Mustafa Horasan. Dostları atölye sohbetlerini ve bağlama resitallerini de çok özleyecek.

Haberin Devamı

Mustafa Horasan

'TUHAF KARŞILAŞMALAR' DEVAM EDİYORDU

Mustafa Horasan'ın açtığı son kişisel sergisi 'Tuhaf Karşılaşmalar' Antalya'daki Alpek Sanat'ta devam ediyordu. Pazar günü sona erecek sergi şu cümlelerle tanıtılmıştı: "Çağdaş Türk resminin özgün figüratif dilini kuran sanatçılardan biri olan Horasan, son dönem çalışmalarında insan figürünü sabit bir kimliğin temsilcisi olarak değil; sürekli değişim ve dönüşüm hâlindeki herhangi bir varlık olarak ele alıyor. Sanatçının ürettiği yüzeylerde beden, yalnızca fiziksel bir form olmaktan çıkıp; zihinsel gerilimlerin, kırılmaların ve içsel çatışmaların görünür hâle geldiği bir temsile dönüşüyor."

EDİRNE'NİN KÖPRÜLERİ BİENALE İLHAM VERDİ

Haberin Devamı