Hüzünlü bir veda konseri

Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda 'Yıldızlar ve Aryalar' konseri vardı geçen cumartesi akşamı.

Gecenin sahnedeki yıldızı uluslararası üne sahip, kariyerine Placido Domingo'nun düzenlediği Operalia Yarışması'nı kazanarak muazzam bir başlangıç yapan Rus soprano Olga Peretyatko'ydu. Metropolitan Opera, La Scala, Covent Garden gibi önemli opera evlerinde ve festivallerde sahneye çıkan sanatçıya Şef Murat Cem Orhan yönetimindeki Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası eşlik etti.

Türkiye - Portekiz maçıyla aynı güne denk gelmesine ve bayram tatiline rağmen tiyatronun yarıdan fazlasını doldurmuştu müzikseverler.

Coşkulu bir klasik müzik gecesi yaşattılar ama havadaki hüznü hissetmemek de mümkün değildi.

Çünkü 2021 yılının sonunda CRR'nin Genel Sanat Yönetmenliğine getirilen besteci, opera sanatçısı ve şef Murat Cem Orhan'ın veda konseriydi bu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bu ay başında görevine son verildiği bildirilmişti. Başka da bir açıklama yapılmamıştı İBB tarafından.

Bir veda konuşması yapamayacak kadar duygulanmıştı o akşam. Seyirci de bu zamansız görevden alma nedeniyle tepkiliydi.

Tepkisini sosyal medya hesabından dile getirenlerden biri de ünlü sanatçı Fazıl Say'dı.

Daha önce başta Nâzım Hikmet Oratoryosu olmak üzere pek çok projede birlikte çalışmışlar, konserler vermişlerdi. Hatta gelecek yıl Fazıl Say'ın 'Mozart ve Mevlana' eserinin prömiyerini beraber yapma kararı almışlardı.

Say, genç şefin başarılarını sıralayıp bu kararın neden alındığını sormuştu:

"Orkestranın seviyesi iki buçuk yılda inanılmaz gelişti, tekrar Türkiye'nin en iyileri arasına girdi. CRR Konser Salonu da faaliyet olarak çok iyi gitmeye başladı, seyirci sayısı 2-3 kat arttı, tüm zorluklara, tüm uyumsuzluklara rağmen, dünyanın her yerinden ünlü müzisyenlerin geldiği, tekrar İstanbul kültür sanatının gözde mekanı haline geldi. Yani Murat Cem Orhan bu 'Sanat Yönetmenliği' işini büyük resme baktığımızda çok iyi başardı.

Bunca şeyi iyi yapmış ve dahasını da yapmak isteyen, işini iyi yapan biridir. Niye Bu karar niye"

Murat Cem Orhan'ın görevden alınmasıyla ilgili İBB bir açıklama yapmadı.
Sanat kurumlarındaki görevden almalarda ne yazık ki bu basit nezaket kuralı işletilemiyor. Murat Cem Orhan'ın görevi devraldığı şef Cem Mansur'da da süreç aynı şekilde yaşanmıştı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BELEDİYE TİYATROLARINA YÖNETİCİ DAYANMIYOR
SANAT
dünyasının gündeminde Murat Cem Orhan gibi 31 Mart yerel seçimlerinden sonra görevden alınan sanat kurumu yöneticileri var.

Belediye yönetimleri farklı bir partiye geçmese de yeni başkanlar kendilerine bağlı kurumların başındaki sanatçıları değiştirme yoluna gidiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten ile Bursa-Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu'nun (NKT) Sanat Yönetmeni Murat Daltaban ve Yapım Yönetmeni Özlem Daltaban da yerel seçimin ardından değişen yönetimlerin farklı kadrolarla çalışacağız şeklindeki kararıyla görevlerine son verilen isimler oldu.

Sanat yaşamında 60 yılı geride bırakan, sergilediği oyunlarla pek çok başarı elde eden 60 yıllık tiyatro sanatçısı Yücel Erten önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun 'kurucu genel sanat yönetmenliği'ni üstlenmişti. 12 oyun sergileyip 30 bini aşkın tiyatro severi ağırlayan Erten'in üç yılın ardından sözleşmesi yenilenmedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı