Erdoğan'ın 3 çocuk çağrısı dinlenmedi; nüfus yaşlanıyor

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde ciddi bir nüfus sıkıntısı yaşanıyor. Başta Japonya olmak üzere Almanya, İtalya ve diğer birçok Avrupa ülkesinde yaşlanan nüfus sosyal hayatı ve bilhassa ekonomiyi ciddi şekilde etkiliyor. Halbuki ülkeleri ayakta tutan en önemli unsur genç nüfustur.

Dünya yaşlana dursun, biz ülke olarak yıllar boyu hep genç nüfusumuzla övündük durduk. Hatta bir gün Avrupa birliğine alınırsak bunun nedeninin genç nüfusumuz olduğuna inandık. Ancak durum artık öyle değil. 2023 istatistiklerine göre doğurganlık oranı (kadın başına düşen bebek sayısı) 1.51 oldu. Bu oran bir önceki yıl 1.63'tü. Oysa ki doğumların ölümleri dengeleyebilmesi için söz konusu oranın 2.1 olması gerekiyor. 2001'den bu yana hızlı bir düşüş trendi var. 2001'de doğurganlık oranı 2.38 idi ve nüfusun kendini yenilemesi için gerekli oranın üzerindeydi. Bu arada 1.51 oranı ABD'nin 1.61'lik oranından bile düşük.

Eğer bu hızla gidilirse ülkemizin Almanya ve Japonya gibi ülkelerden farkı kalmayacak. Son dönemde belli oldu ki göçe karşı bir milletiz. Bu durumda kendi nüfusumuzdan da çalıştıracak birilerini bulamayınca üretimi kısmak durumunda kalacağız ve küçüleceğiz. Bu durum askeri gücümüzü de etkileyecek çünkü askerlik genç nüfusa dayalı bir meslek.

Peki bu duruma nasıl geldik Bunun birinci sebebi modernleşen toplumun artık çocuk istememesi. Sebepler arasında geçim derdi gibi sorunlar da var ama ana sebep daha çok kişisel tercihlerle ilgili. Yoksa Japonlar ve Almanlar ekonomik gücü iyi olmalarına rağmen çocuk doğurmamazlık etmezlerdi. Ülkemize münhasır ikinci sebep ise nüfus planlaması adı altında nüfusun artışına engel olma çabalarıydı. Ülke fakirken nüfus planlaması gerekliydi diyenler çıkabilir ama ekonomik şartlar iyileştikçe nüfusun düşmesi ülkeye zarar veriyor. Mevcut durum zarar şüphesiz ki geçmişteki nüfus planlamasının sonucu olarak ortaya çıktı.

Sokakta insanlara sorduğunuzda hâlâ nüfus planlamasını destekleyenler olacaktır. Bunlar maalesef ülkeyi bekleyen tehlikenin farkında olmayanlardır. Bir kısmı da sırf Cumhurbaşkanı Erdoğan, "3 çocuk yapın" dediği için cahilane muhalefet edenlerdir. Zaman gösterdi ki Cumhurbaşkanı bu sorunu herkesten önce görmüş ve tedbir için çağrıda bulunmuştur. Cumhurbaşkanı, öngörüsünün yanı sıra vatansever olduğunu ve ülkesi için dertlendiğini de göstermiştir.