Tarikatların İslami hassasiyeti

Yeni Milli Eğitim Bakanı "Çocukların dağa çıkarmasına engel oluyorlar" diye tarikat ve cemaatlerle yapılan Milli Eğitim protokollerini savundu.

1930 yılında dağda değil ama ovada, yani Menemen'de Türk teğmen Kubilay'ın başını kesenler de tarikat ve cemaat örgütlenmesiydi.

Hadi bunlar tarihi olaylar diye geride kaldı diyelim... Ve biz bugüne bakalım...

Acaba Müslüman bir ülkede 1.2 milyar dolar yapım maliyetli bir köprüye 20 milyar dolara yakın Hazine garantisi verildiğinde bu kamu malının hakkını kim savunmalıdır Elbette Müslümanlar... ve de Müslüman görüntülü STK'lar.

Siz hiç Müslüman görüntülü bir örgütün (yani tarikat ve cemaatin) AK Parti iktidarında kamu malları üzerinde hassasiyetini gördünüz mü, duydunuz mu

Mesela seccadeye verilen dini değer Antalya Havalimanı ihalesine verildi mi Cemaat-tarikat ehlinde kimsenin umurunda oldu mu Hiç duymadık.

Ama ne duyduk O örgütler vasıtası ile muhalefet hakkında külliyen yalan olan ne varsa dolaştırılıp durulmuş. Yani iktidar uğruna günahlar sevaplaştırılmış gibi bir şey...

Bir cami hocamız cuma vaazında şunları söylüyordu: "İslam toplumsal yaşamı düzenler. Mesela cuma namazında cami kapısında ayakkabı giyip-çıkarma yerine ayakkabınızı bırakıyorsanız kendinizi sorgulayın. Kırmızı ışıkta geçiyorsanız kendinize bir bakın. Kaldırıma park ediyorsanız bir düşünün... Yani Müslüman başkalarına eziyet etmez. Müslüman toplumsal yaşamda zulmetmez."

Müslüman kamu malında nasıl olur İşte buna Temel Karamollaoğlu diyor ki "Kamu malı yetim malı gibidir"

Sorarım size bugün hangi cemaat-tarikat kamu malını yetim malı gibi görüyor. Talan-yağma gibi kamu malları cemaat-tarikat görünümlü STK'lar eliyle kullanılmıyor mu

Neyse... Ben kendi vicdanımda Müslüman ve toplumsal yaşam içerisinde bir tarzı-kuralları benimseyerek yaşamaya çalışıyorum. Umarım kamu malı-rüşvet, yolsuzluk ve toplumun fakirliği noktasında duyarlılık Müslümanlık adı altında doğrulara gidişe vesile olur. Umarım...

İSLAMİ SÖYLEM KULLANMAYAN ŞİMŞEK NE DEDİ

2021 yılında suni şekilde faiz indirimleri nasıl ve ne gerekçe kullanılarak başlatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ortada Nass. var, sana bana ne oluyor" diyerek bu durumu adeta Kuran-'ı Kerim'i kullanarak başlattı.

Şimdi faizler artırılıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu yine İslami bir söylemle "Faziletli Döngü" olarak tanımlıyor. Ama yine hiçbir tarikat-cemaat gibi yapılardan gık yok.

Bizler bu tür döngülere alışmış durumdayız. O nedenle İslami sözlerle her duruma ayak uydurmak yerine bilimle konuşanların sözlerine bakıyoruz.

İşte burada Hazine ve Maliye Bakanı mehmet Şimşek çok öne çıkıyor. Kendisi matematik kullanarak asgari ücret ve emekli maaşları hakkında TBMM'de konuşma yaptı.

Dedi ki; "Son 21 yıldır çalışanlarımızı, emeklilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Son 21 yılda en düşük memur maaşında reel artış yüzde 174; ortalama memur maaş artışı yüzde 111; asgari ücrette yüzde 201; en düşük emekli aylığının reel artışı yüzde 455. Sonuç olarak, çalışanlarımızı, emeklilerimizi hiçbir dönemde enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Ekonomimiz büyüdükçe, refahımız arttıkça daha adil bir şekilde paylaşacağız."

Mehmet Şimşek'in bu konuşmasında kullandığı iki parametre çok önemli: 1-Hangi enflasyon 2-En düşük maaşlar mı yoksa ortalama ücretler mi

Gelin bu hesabı 2005-2022 dönemlerinde inceleyelim.

Önce asgari ücrete bakalım: 2005 yılında asgari ücret 350,2 TL (261,2 )

2022 yılında ortalama asgari ücret hesabı yapalım: 4.253,405.500,354.876,88 TL (294.7)

Önce dolar bazında söyleyelim: 261,2 dolardan 294.7 dolara yani yüzde 12,8 reel olarak yükselmiş bir asgari ücret var. Lakin 2005 yılından 2022 yılına kadar ABD enflasyonu ile değer kaybeden bir dolar da var. O zaman ne oluyor biliyor musunuz Asgari ücret reel dolar bazında aslında yüzde -24,7 gerilemiş oluyor.

Gelelim enflasyon tarafına. 2005 yılından 2022 yılına kadar asgari ücret 1392,6 artış göstermiş. Aynı dönemde TÜİK enflasyonu 823,7 artış gösteriyor. Yani TÜİK enflasyonuna göre asgari ücret reel olarak 69,1 reel artış gösteriyor.

Ama durun...Mesela İTO aynı dönemde fiyatların 981,8 arttığını söylerken Türk-İş açlık sınırının 1197,8 arttığını ilan ediyor. Bu durumda asgari ücret İTO fiyatlarına göre 41,8 reel artış göstermiş olurken Türk-İş açlık sınırına göre ise sadece 16,3 reel artış göstermiştir.